Шотландия иска нов референдум за независимост преди Брекзит

Шотландският премиер Никола Стърджън

Шотландският премиер Никола Стърджън поиска в понеделник нов референдум за независимост на Шотландия в края на 2018 или началото на 2019 г., щом станат ясни условията за излизане на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс.

"Ако Шотландия ще има реален избор - когато условията за Брекзит станат ясни, но преди да е станало твърде късно да изберем свой курс - този избор трябва да бъде предложен между есента на следващата 2018 г. и пролетта на 2019 г.", каза пред репортери Стърджън.

Възможността за референдум за независимост в Шотландия, който е в състояние да разкъса Обединеното кралство броени месеци преди излизането от ЕС, ще създаде неочакван обрат и хаос в процеса на Брекзит, без да е ясно какви ще са последствията от това за петата по големина икономика в света, отбелязва Ройтерс.

Британският премиер Тереза Мей в момента се готви да започне процеса на излизане от ЕС, нещо, по което шотландците гласуваха против на референдума за британското членство в съюза.

Стърджън искаше Шотландия да може да сключи сепаративно споразумение с ЕС, но днес тя посочи, че усилията ѝ в Лондон по това направление са се сблъскали "със стена".

Резултатите от референдума за членството в ЕС на 23 юни миналата година поставиха под въпрос бъдещето на Обединеното кралство, защото Англия и Уелс гласуваха за напускане на съюза, но Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане.

Шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45 процента на референдум през септември 2014 г., макар че всенародното допитване вля нова енергия в шотландската политика, а подкрепата за управляващата на регионално ниво Шотландска национална партия (ШНП) на Стърджън отново се увеличи.

Лидерът шотландската структура на британската Консервативна партия реагира на днешното изявление на Стърджън, окачествявайки искането ѝ за нов референдум като поляризиращо и заяви, че ще гласува против.

"Никола Стърджън днес избра пътя на задълбочаване на разделението и несигурността", написа в Туитър Рут Дейвидсън, чиято партия е втора в регионалния парламент на Шотландия след ШНП, а във Великобритания е управляваща.

Британската опозиционна Лейбъристка партия заяви, че няма да се противопостави на свикване на нов шотландски референдум, ако регионалният парламент на Шотландия поиска това, написа в Туитър лидерът на формацията Джереми Корбин.

В съобщението си обаче той уточни, че шотландската структура на партията ще се противопостави на искането за референдум на регионалния премиер Никола Стърджън в парламента на Шотландия. Лейбъристите са трета политическа сила там.

Корбин посочи също, че при вариант, в който парламентите и на Шотландия, и на Великобритания одобрят свикването на ново всенародно допитване, Лейбъристката партия ще агитира срещу независимост на Шотландия.

В петък, позовавайки се на министри от кабинета в Лондон, британският вестник "Файненшъл таймс" писа, че нов шотландски референдум за независимост изглежда неизбежен и че въпросът е не дали, а кога.

"Изглежда неизбежно, не мисля, че сме в състояние да го предотвратим", казва цитиран от "Файненшъл таймс" неназован министър, близък до дебатите по въпроса.

Друг неназован източник, добре осведомен за мненията в политическия кабинет на Тереза Мей, е заявил: "Дебатите са единствено за датата".

"Файненшъл таймс" посочва, че правителството в Лондон ще се старае да отложи референдума за след излизането от ЕС.

Мей: Нов референдум би предизвикал поляризация и ще навреди на икономиката

Нов шотландски референдум за независимост би предизвикал поляризация и огромна икономическа несигурност във възможно най-неподходящото време за Великобритания. Това заяви в понеделник говорител на премиера на Обединеното кралство Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.

"Само преди по-малко от две години хората в Шотландия гласуваха решително за оставане в състава на нашето Обединено кралство на референдум, който шотландското правителство определи като нещо, случващо се веднъж в живота на едно поколение", заяви говорителят.

"Има ясни свидетелства за това, че мнозинството от хората в Шотландия не искат нов референдум за независимост. Новият референдум ще предизвика разделение и огромна икономическа несигурност във възможно най-неподходящото време."

Споделяне

Още по темата

Още от Европа