Шотландия поиска от Лондон нов референдум за независимост

Шотландия поиска от Лондон нов референдум за независимост
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън официално поиска в петък от британския премиер Тереза Мей преговори за втори референдум за независимост на Шотландия, който да се състои преди излизането на Великобритания от ЕС. Стърджън каза, че е изпратила писмо с това искане до Мей.
 
Втори референдум е необходим, "защото правителството на Великобритания реши да изтегли Шотландия не само от Европейския съюз, но и от единния пазар. Шотландският народ трябва да има право да избира своето бъдеще", пише Стърджън в писмото до Мей.
 
"Това е очевидно против волята на мнозинството от хората, които живеят тук и то ще ни направи, по думите на самото британско правителство, трайно бедни", заяви първият министър на Шотландия във видеопослание, разпространено от регионалното правителство
 
Ройтерс отбелязва, че писмото е изготвено от Стърджън, след като във вторник тя получи мандат от регионалния парламент на Шотландия да започне процедура по насрочването през 2018 или 2019 г. на референдум за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство. 
 
Централното правителство в Лондон трябва да даде съгласието си за произвеждане на такова допитване, но Мей предварително заяви, че ще отхвърли такова искане на Единбург.
 
Британското правителство е решително против идеята за референдум. Лондон подчертава, че през 2014 г. Шотландската национална партия вече инициира и в Шотландия беше проведен референдум по тази тема. Тогава 55% от живеещите в Шотландия британски поданици се обявиха за оставане в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, както е пълното официално име на страната.
 
При това Мей вижда като крайно неподходящ момента, избран за провеждане на допитването. Точно по това време Обединеното кралство ще е в заключителния етап от преговорите за излизане от ЕС.
 
Според раздел 30 от Акта за Шотландия от 1998 г. правителството на Великобритания има право да предостави на региона правото да проведе референдум за независимост. За тази цел трябва да е налице съгласието на три законодателни институции - шотландският парламент в Единбург и двете камари на парламента на Обединеното кралство в Лондон.
 
На теория британското правителство, сформирано от членове на Консервативната партия, може да откаже това право на Шотландия – както непряко, като не допусне обсъждането на въпроса в парламента, така и в самия парламент, като се възползва от мнозинството си в Камарата на общините.
 
На референдума за Брекзита през юни м. г. мнозинството от гражданите на Обединеното кралство се обявиха за напускане на ЕС. Но докато избирателите в Англия и Уелс гласуваха преобладаващо в подкрепа на Брекзита, мнозинството от избирателите в Шотландия и Северна Ирландия се обявиха против раздялата със съюза.
 
На страницата си в "Туитър" шотландското правителство помести в петък фотография на Стърджън, седнала удобно на диван. Към снимката има текст: "Първият министър Никола Стърджън в Бют хаус, Единбург, работи върху заключителния вариант на писмо "секция 30" до премиера Тереза Мей".
 
"Секция 30" е официалният механизъм, по който правителството на кралството дава временно разрешение на регионалното законодателно събрание на Шотландия да организира референдум. Местни медии твърдят, че писмото ще бъде изпратено по-късно днес, отбелязва Ройтерс.
 
Агенцията припомня, че на референдум през 2014 г. шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45 на сто от гласовете. Стърджън обаче настоява, че сега обстоятелствата са се променили, защото британците като цяло искат напускане на ЕС, но шотландците не са съгласни. 
Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?