Шотландия преговаря с Лондон за прием на български работници от 2007 г.

Първият министър на Шотландия Джак Макконъл води преговори с имиграционните власти, в резултат на които Шотландия може да се окаже единственото място във Великобритания, където ще се приемат работници от България и Румъния след влизането на двете страни в ЕС следващата година, съобщава в неделния си брой в. "Скотсман", предаде БТА.

Действията на шотландските власти контрастират рязко с действията на английските власти, които се очаква да наложат строги ограничения на мигрантите от България и Румъния.

Целта на шотландските власти е чрез увеличения приток на мигранти да се справят с намаляването на населението, посочва вестникът.

Очаква се над 50 000 българи и румънци да кандидатстват за работа във Великобритания след приемането на двете страни в ЕС на 1 януари 2007 година.

В Шотландия вече пристигнаха 32 000 източноевропейци, търсещи работа, а в цяла Великобритания техният брой е 427 0000 души.

Говорител на шотландското правителство е заявил пред вестника, че Шотландия иска нейното становище за по-голяма гъвкавост да бъде взето под внимание, ако на Румъния и България бъдат наложени ограничения по отношение на трудовия пазар.

Миналата седмица първият министър на Шотландия Джак Макконъл потвърди пред парламента, че води преговори с британското министерство на вътрешните работи във връзка с влизането на България и Румъния в ЕС.

Критиците на политиката на "отворени врати" обаче твърдят, че тя създава сериозни затруднения на сектора на услугите. Миналата седмица общопрактикуващите лекари предупредиха, че нарастващият приток от имигранти ги подлага на огромно напрежение и обявиха, че от април 2005 г. са регистрирали 46 000 нови пациенти.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?