Шотландия призова Великобритания да се придържа към евростандартите

Никола Стърджън и Борис Джонсън

Шотландският първи министър Никола Стърджън предупреди, че Великобритания ще плати тежка цена, ако се откаже от правилата и стандартите на ЕС след изтичането на преходния период в края на годината, предаде Асошиейтед прес.

Стърджън подчерта също, че иска референдум за независимост на Шотландия от Великобритания. След това новата страна би могла да стане членка на ЕС.

По време на посещение в Брюксел, Стърджън се срещна с еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер и с Мишел Барние - главния преговарящ на ЕС, който ще договори бъдещите отношения с Великобритания, посочва Франс прес.

Първата министърка предупреди, че ако Лондон реши да не спазва всички правила на блока, Великобритания може да се окаже с ограничен достъп до общия пазар на 27-членния ЕС.

"Както ЕС постоянно подчертава, колкото повече се отклоним от стандартите на ЕС, толкова по-малък достъп ще имаме до общия пазар", подчерта тя. "Правото да се отклоним ще има цена, много висока цена, всъщност от моя гледна точка това е цена, която е прекалено висока".

Великобритания напусна ЕС на 31 януари, но ще следва европейските правила поне до края на годината. По време на преходния период британското правителство и европейските лидери ще се опитат да договорят споразумение за свободна търговия и споразумения в други области. Лондон иска търговското споразумение да покрива стоки и услуги и да изключва почти всички мита и такси.

Премиерът Борис Джонсън обаче беше категоричен, че Великобритания няма да продължи да спазва всички правила на ЕС. За да може да сключва споразумения с други страни, Джонсън иска да разполага с гъвкавост по отношение на стандартите в области като конкуренцията, държавната помощ и околната среда.

ЕС обаче иска гаранции, че Великобритания "няма да го конкурира, възприемайки по-ниски стандарти", посочи Стърджън.

Шотландската първа министърка изрази подкрепа за съгласуване на европейските и британските правила, за да може да се избегнат конфликти, но зае твърда позиция по въпроса за риболова, отбелязва АФП. Тя каза, че Шотландия ще се опита да окаже "политическо влияние" върху процеса на договаряне на бъдещите отношения и че подкрепя тясно съответствие между британските и европейските правила. Но Стърджън увери също, че е готова да защити интересите на шотландските рибари.

През 2016 г. повечето шотландци подкрепиха оставането в ЕС, но шотландските рибари, също като колегите си от други части на Великобритания, искат да се освободят от правилата на Брюксел, припомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа