Шотландия се отказа временно от втори референдум за независимост

Шотландия се отказа временно от втори референдум за независимост

Шотландската министър-председателка Никола Стърджън отложи законопроекта, който би позволил организирането на втори референдум за независимостта на Шотландия, предаде Асошиейтед прес.

"Няма да внесем сега законопроект за нов референдум", каза шотландската лидерка пред парламента в Единбург и обясни, че иска да изчака резултата от преговорите за Брекзит, посочва Франс прес.

Стърджън заяви, че след задълбочено обмисляне е отложила плановете за нов референдум за независимост и вместо това ще се съсредоточи върху усилията да се повлияе върху изхода от преговорите за Брекзит, така че той да бъде благоприятен за шотландците.

През март шотландският парламент подкрепи инициативата на Стърджън за свикване на втори референдум в края на 2018 г. или началото на 2019 г., но британският премиер Тереза Мей отказа да обсъжда предложението, отбелязва Ройтерс.

През юни миналата година Великобритания като цяло гласува за напускане на Европейския съюз, но в Шотландия 62 процента от хората гласуваха за оставане в ЕС, припомня АП.

На референдума през 2014 г. 55 процента от шотландците гласуваха против отцепването, но според Стърджън гласуването за Брекзит е променило обстоятелствата, тъй като сънародниците ѝ подкрепиха оставането в Евросъюза и те не бива да бъдат принуждавани да го напуснат против волята си.

За свикването на втори референдум Стърджън трябва да получи съгласието на британското правителство и парламента в Уестминстър.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?