Шотландия смята да се отдели от Великобритания до 2017 г.

Шотландия смята да се отдели от Великобритания до 2017 г.

Първият министър на шотландското правителство Алекс Селмънд заяви, че Шотландия ще си върне независимостта от Великобритания до 2017 г., пише в. “Гардиън” в сряда. Тази дата била огласена на заседание на регионалното правителство във вторник по време на разговорите за перспективите на шотландската икономика.

Селмънд, който е лидер на Шотландската национална партия, предполага, че икономическият ръст на региона зависи от придобиването на независимост, тъй като, без британското ръководство, Шотландия ще може самостоятелно да определя данъците и да се разпорежда със запасите от нефт в Северно море.

Алекс Селмънд беше избран за първи министър на Шотландия през май 2007 г., с което получи възможност да сформира правителство. Една от основните точки в предизборната кампания на Селмънд беше обещанието да проведе до 2011 г. референдум за провъзгласяване на независимост на Шотландия. Според “Гардиън” новото изявление на първия министър говори, че гласуването по този въпрос се отлага.

По информация на вестника, данните от последните изследвания са, че по-малко от една четвърт от шотландските избиратели подкрепят идеята за създаване на независима държава. Основните опозиционни партии на Шотландия – Лейбъристката, Либерално-демократическата и Консервативната – също са против отделянето.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?