Шотландия: Трябва да имаме възможност за независимост

Никола Стърджън

Шотландия трябва да разполага с възможността за независимост от Обединеното кралство, ако нейните желания в бъдещите търговски планове на Великобритания след напускането на ЕС бъдат отхвърлени, каза първата министърка на северната съставна част на страната Никола Стърджън, цитирана от Ройтерс.

Според Стърджън планът за Брекзит, изложен по-рано днес от британската премиерка Тереза Мей, е "икономически катастрофален" за Обединеното кралство и Шотландия не е гласувала за него.

На референдума през юни шотландците гласуваха за оставане в ЕС, за разлика от общонационалния вот, който беше против. Оттогава Стърджън направи поредица от предложения пред правителството в Лондон относно позицията на Шотландия.

"Дискусиите по нашите предложения продължават и премиерката Мей днес повтори обещанието си да им обърне нужното внимание, но ние все още не виждаме доказателства, че гласът на Шотландия се чува или че нашите интереси се вземат предвид", каза тя.

"На правителството на Обединеното кралство не може да бъде позволено да ни извади от ЕС и от единния пазар независимо от отражението, което това би имало върху нашата икономика, върху работните места, жизнения стандарт и нашата репутация като отворена, толерантна страна, без Шотландия да има способността да избира между това и друго, различно бъдеще", посочи Стърджън.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?