Шотландците ще чакат поне до 2023 г. за референдум за независимост

Шотландците ще чакат поне до 2023 г. за референдум за независимост

Шотландците ще чакат най-малко до края на 2023 година за провеждането на втори референдум за независимост от Великобритания. Допитването няма да се проведе, докато всички ограничения заради COVID-19 не бъдат вдигнати, каза първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън, цитирана от БНР.

В неделя делегатите на Шотландската национална партия подкрепиха започването на процедура, която да направи провеждането на референдума възможно.

Стърджън охлади страстите като каза, че няма да има ново допитване, докато националното здравеопазване не се върне към нормална работа и не бъдат премахнати всички ограничения.

Тя обясни, че за да може да се обърне необходимото внимание на една кампания за референдум, хората трябва да са се отърсили от всекидневните си грижи и ограничения.

Лидерът на Алба, другата националистическа партия в Шотландия, Алекс Салмънд, който е и предшественик на Стърджън, критикува нейния предпазлив подход за втори референдум.

Той не вижда причина защо Шотландската национална партия да не може да проведе онлайн кампания, след като може да проведе онлайн конгрес. Салмънд настоява за стратегия, с която да се преодолее постоянния отказ на Лондон да даде необходимите правомощия на шотландския парламент да проведе законен референдум.

Споделяне

Още от Свят