Шоу: Аутсайдери превзеха микрофоните в НДК с призиви за касиране на изборите

Стотина протестиращи атакуваха загражденията на полицията, начело са отново лица от февруарските бунтове

Невероятно шоу се разигра малко преди полунощ в залата за пресконференции в НДК, където в отсъствие на партиите, които влизат в следващия парламент, микрофоните бяха окупирани от "Другата България" и други протестиращи, които въобще не е планирано да имат каквито и да е изяви, тъй като резултатът им на изборите е под 1 процент.

Пред смаяния поглед на чужди дипломати, които търпеливо изчакват пресконференциите на четирите политически сили, които се класират за новото Народно събрание, председателят на "Другата България" Дарио Томалевски държа патетична реч на висок глас. При изключени микрони той обяви, че обявените изборни резултати са манипулирани, че е извършен държавен преврат и никой не е гласувал нито за ГЕРБ, нито за БСП.

Във всяка нормална държава при намиране на 350 хиляди фалшиви бюлетини изборите биха били касирани, заяви той. Цялото му експозе бе прекъсвано от мощни аплодисменти и блъскане по масите от страна на протестиращи, които се бяха качили безразборно на сцената. Най-сърцато викаше и блъскаше Ивайло Франц, сподвижник на Томалевски.

БТА, които са организатори на пресконференциите в изборната нощ, отказаха да включат микрофоните, което допълнително насърчи изявата им.

Акредитираните журналисти, дипломати, политици и наблюдатели са в неведение кога ще започнат пресконференциите на основните политически сили и защо се бавят. Предполага се, че очакват резултати от паралелното преброяване на австрийската агенция SORA, ангажирана от опозицията да брои резултатите. Продължава и неяснотата дали някоя друга партия освен ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" ще успее да прескочи 4-процентовата бариера.

Около 21 ч. стотина души се събраха да протестират пред НДК срещу резултатите от парламентарните избори, които бяха спечелени от ГЕРБ. Демонстрантите започнаха да атакуват загражденията, поставени от полицията. Те носят знамена, плакати и запалени факли и са предимно млади хора.

Събралите се започнаха да замерят униформените с яйца, пиратки и дори факли. Дори бе запален огън пред входа на метрото, който бързо бе загасен. Към охраната от полиция бе добавена и жандармерия. Според БНТ двама или трима от протестиращите са се опитали да минат загражденията, но са били задържани от полицията. Начело на протестиращите отново се появиха лица от февруарските протести, "начело" с ветерана Йоло Денев. До него бяха Дончо Дудев, Ангел Славчев, Янко Петров, известни като основни действащи лица на февруарските протести.

Демонстрантите, водени първоначално от един от самообявилите се за лидери на уличното недоволство Янаки Ганчев, се събраха пред НДК, след като преминаха и през Орлов мост. Първоначално хората не превишаваха 50 души, но постепенно се събраха още.

Към недоволните в началото се присъедини за кратко и евродепутатът и лидер на партия ГОРД Слави Бинев, който обяви, че ще настоява за касиране на парламентарния вот. Подобно на останалите по-малки партии, формацията му също остана далеч под 4-процентната бариера за влизане в парламента. Негови хора останаха сред протестиращите. По едно време бе забелязан и Ангел Джамбазки от ВМРО.

Около 22 ч. там пристигнаха Светльо Витков и хора от партията му Глас народен, облечени в работнически дрехи. Витков каза, че си носят малки лопати. Всичко трябва вече да се разчисти, защото няма време, коментира той.

Попитан дали знае, че хора пред НДК се бият, той отговори, че не знае за това, но е нормално, предвид това, което става - изкарват се резултати, преди да свърши броенето.

Над 30 протестиращи се събраха пред сградата на Двореца на културата и спорта във Варна, където е Районната избирателна комисия. Те посрещат с викове всички секционни комисии, които пристигат, за да отчитат бюлетините от изборите, предаде БГНЕС.

На място има засилено полицейско присъствие. Протестиращите скандират "мафия" и казаха, че очакват още хора да дойдат на протеста.

Малко преди полунощ обаче част от демонстрантите влязоха в НДК, а други започнаха да се разотиват.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?