Шоу с пеперуди: Петър Курумбашев въвлече парламента в реклама на риалити на ТВ7

Неизвестният мъж с пеперудите, преди да го арестува охраната на праламента, сн. БГНЕС

Неизвестен мъж с маска влезе в парламента и разпръсна в кулоарите 5 кутии с пеперуди, след което бе изведен от охраната и не отговори на никакви въпроси. "Пърформансът" президвика оживление сред депутатите и медиите, а ръководството на Народното събрание, което също е било изненадано от случката, настойчиво отказа да коментира кой е авторът на "пеперуденото" шоу.

То се разигра в четвъртък, по време на почивката на депутатите. Според първоначалната неофициална информация пропускът на маскирания мъж е бил издаден от депутата от Коалиция за България Петър Курумбашев. По-късно от ръководството на НС потвърдиха пред Mediapool, че Курумбашев стои зад "акцията", но не смятат да го санкционират.

Целта на събитието, заснето прилежно от всички присъстващи в парламента камери, най-вероятно ще бъде използвано за реклама на риалити шоу на проправителствената ТВ7, научи Mediapool от свои източници.

Петър Курумбашев отрече да има нещо общо със случая.

"Предполагам, че някое предаване си прави някакъв пиар. Знаете, че има една традиция от времето на "Ку-Ку". Аз си спомням примерно Нубийската история. Да не търсим някакви символи, нали, кой какъв е и така нататък. Нямам представа за този човек с маската. Аз само го видях там като се разхожда. А аз като влизах, аз носех един куфар по-скоро да ви кажа. Днеска пътувам", коментира депутатът пред репоретри в парламента.

След това той престана да отговаря на телефонни обаждания.

Депутатът Антон Кутев от БСП коментира, че сигурността и пропускателният режим в Народното събрание са въпроси към ръководството. Ръководството на НС, с чието изрично разрешение би трябвало да става вкарването на животни в сградата, също не е било информирано.

"Не вярвам да е знак на протест това. Всъщност аз наистина не знам какво искат да кажат тези хора. Аз просто не се съсредоточих, но пеперудите бяха красиви. Не знам какъв друг животински вид можем да очакваме още. Ама, дето се вика, като знам какви хора се разхождат из парламента, то животинките са им последният проблем", коментира Антон Кутев.

Междувременно Димитър Аврамов ("Атака") извика в парламента доц. Стоян Бешков от Националния природонаучен музей, който разясни на народните представители и медиите, че доставените пеперуди са от четири вида и са напълно безвредни. Те са от семейство Монарх, от семейство Данаиди, от семейство Морфо – вид Морфоминелаус и от семейство Папилиониде. Такива в България няма, каза доцентът и допусна, че пеперудите са внесени от чужбина, където вероятно са отглеждани във ферма. "Евтини са – в големи количества струват по 6-8 евро на какавида”, допълни той.

Сигурно са дошли като какавиди и са излюпени някъде у нас, защото крилата им не са разпънати напълно, смята доц Бешков. Според него пеперудите ще умрат, защото не могат да живеят у нас.

След като парламентът приключи заседанието си и пеперудите бяха прибрани, а депутатите и журналистите започнаха да се разотиват, Курумбашев е дал обяснения пред ръководството на Народното събрание.

По неофициална информация от охраната на парламента, именно депутатът е вкарал в сградата кутиите с насекомите, прибрани в куфар, под претекста, използван и пред журналистите – предстояло му пътуване.

Източници на Mediapool обясниха, че акцията е част от пиар-кампанията около риалити шоу на ТВ7, считана за част от медийната империя на Ирена Кръстева и Делян Пеевски.

Този род провокативни акции съвсем не са новост за екипа на въпросното риалити шоу, като целта винаги е една – те да попаднат в новинарските емисии не само на ТВ7, но и на всички останали конкурентни медии. Така например миналия февруари вниманието на граждани и медии бе привлечено от хеликоптер, кръжащ над разпадащия се от години паметник "1300 години България" пред НДК, което предизвика предположения, че той най-накрая ще бъде демонтиран. В крайна сметка това се оказа просто рекламен трик.

Същата схема бе използвана и месец по-късно, когато по време на футболното дерби между Ботев (Пловдив) и Левски (София) 20-годишна жена се съблече гола до кръста и, съвсем разбираемо, появата ѝ бе широко отразена от повечето медии. Впоследствие организаторите на акцията разпространиха и снимки, на които полуголото момиче държи плакат с надпис, че иска да участва във въпросното шоу.

Неясно остава, обаче, защо депутат от управляващите се е съгласил да съдейства за рекламата на комерсиално предаване на проправителствена телевизия, като в същото време прави за смях Народното събрание, чийто рейтинг и без това клони към нула.

Смущение буди и случаят като цяло, защото повдига въпроса за сигурността в сградата на Народното събрание. Депутати от ДПС коментираха, че на някого може да му хрумне да вкара змии или други опасни животни.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?