Шоуто на Путин: стари клишета и нови бисери

Юрий Решето, Дойче Веле

Шоуто на Путин: стари клишета и нови бисери

Измислихме "Южен поток", за да помогнем на България, но тя зае беззъба позиция и не се възползва от шанса - с такива бисери беше изпъстрена годишната пресконференция на руския президент Путин.

"Путин-Бинго 2015" - така се нарича една забавна игра, която заедно с мои приятели си свалихме от интернет. Задачата в нея: да успееш да зачеркнеш възможно най-голям брой предварително заложени в играта изрази, които Путин използва особено често. Най-популярните му фрази са тези три: "тежки времена", "нашите партньори не са достатъчно прозорливи" и "лично ще проуча това".

Зле, по-зле, най-зле

И на тазгодишната си среща с медиите Путин блесна още в началото с един от типичните за него анекдоти. Руският президент е известен с това, че обича да представя важни, но неприятни послания под формата на странни басни, поговорки или сравнения.

Този път ставаше дума за икономиката, а Путин обясни своите виждания по въпроса горе-долу така: Миналата година си мислехме, че всичко е много зле, но тази година вече знаем, че времената тогава са били всъщност добри. С което де факто искаше да каже, че в момента е най-зле. Впрочем, това беше най-откровеното изявление на Путин. Всички останали отговори в неговото тричасово шоу могат да бъдат подредени в графата "успокоителни хапчета".

С многобройни цифри и статистически данни за руския БВП, които цитира в продължение на половин час, Путин целеше да докаже, че нещата все пак не са чак толкова зле. Същото важи и за вътрешната политика - от изплащането на пенсиите, през корупционния скандал около главния прокурор, до убийството на Борис Немцов. Тук посланието гласеше, че всички тези случаи се разследват най-обстойно и че няма място за спекулации.

"Благодаря Ви за този добър въпрос!" - тази фраза, който също е сред често употребяваните от Путин, издава всъщност загрижеността на Кремъл, че много скоро помощта, която оказват верните на режима медии при манипулирането на общественото мнение, може да се окаже недостатъчна, а положението в страната да излезе извън контрол. Затова е много важно да успокоим хората - тук и сега!

Врагът Турция

Реакцията на Путин на общо четири въпроса за отношенията с Турция (бинго-играта предлага тук израза "нож в гърба") показа, че Кремъл ще продължи да залага на военно-патриотичната легитимация на своята власт. И че неговата система функционира отлично в отбранителна позиция.

Не желаем да работим със сегашното турско ръководство, гласеше едно от посланията на Путин, а изразът "Не виждам никаква перспектива" (Бинго!) означава в превод едно: че конфликтът ще продължи дълго. Да не забравяме и този бисер: "... ако Турция реши да ближе САЩ по определени части...". Опа! Един държавник не бива да използва такъв език. Но Путин го прави. Макар и с уточнението, че САЩ едва ли биха имали интерес от подобно взаимодействие.

Апропо, САЩ. Този път шефът на Кремъл се въздържа от остри критики по адрес на Америка, което очевидно е продължение на новия му подход към Вашингтон, очертан още преди две седмици в обръщението му към руската нация. Верен на тази нова реторика, Путин отново подчерта, че нямал противоречия с Обама и бил готов да сътрудничи при решаването на сирийския конфликт.

Единствената пречка били различните виждания по въпроса за съдбата на Асад. И все пак Путин призна, че никой не бивало да налага волята си на сирийския народ.

Бинго!

След три часа един от колегите ми извика "Бинго!". Всички стари фрази бяха изречени. Но чухме и няколко нови.

Владимир Путин остана верен на себе си. И толкова.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?