"Шоуто на Слави" клевети ЦИК с клип от избори в Полша

"Шоуто на Слави" клевети ЦИК с клип от избори в Полша

"Шоуто на Слави" използва клип, илюстриращ изборни нарушения в чужда държава, за да продължи атаката си срещу Централната избирателна комисия по повод инициирания от предаването референдум. На 9 ноември в предаването бе излъчено видео как жена слага допълнителни бюлетини в урна по време на избори.

Водещият Слави Трифонов не остави никакво съмнение в зрителите, че става дума за България. Клипът бе показан покрай данни за нарушения при гласуването на президентските избори и референдума на 6 ноември и бе анонсиран от Трифонов с думите:

"Всички ние, гражданите, трябваше да постигнем избирателна активност от парламентарните избори през 2014 г. Вижте защо е постигната тази избирателна активност през 2014 година и вижте защо е хубаво да има видеонаблюдение на изборите".

Последва пускане на клип, който е качен в "Ютуб" през 2014 година със заглавие "Изборни измами в Русия" (Election Fraud in Russia), но се оказва, че е от избори в Полша, съобщи "Дневник". От шоуто са отказали коментар за сайта. Това, че клипът не е от избори в България е очевидно заради напълно различната урна и различните бюлетини.

"Ето това са изборите в България. Такива са били и такива са", заключи Слави Трифонов веднага след излъчването на видеото от Полша. Върху него дори бе сложен надпис "Парламентарни избори 2014".

Атаката на Слави Трифонов срещу ЦИК започна в понеделник. Той обвини ЦИК в "чудовищна манипулация". Според него в референдума са гласували 3 501 220 души, което го прави валиден, но ЦИК била определила незаконно за недействителни над 13 000 бюлетини, пуснати в урните без пликове.

Във вторник говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза, че намерените бюлетини без плик са около 500, а пликовете без бюлетини около 1500. Той обясни, че всички технически грешки от изборните протоколи ще бъдат коригирани.

В сряда "Шоуто на Слави" продължи с нападките и показа два изборни протокола от Силистра, за които има съмнения, че са манипулирани. Редом с това бе пуснат и полския клип. В четвъртък Цветозар Томов обяви, че с нападките си шоуто е преминало границата, което дели демокрацията от диващината.

А ето и оригиналния клип, заснет в Русия,  публикуван на 12.09.2014 г. със заглавие "Election Fraud in Russiа". Впоследствие става ясно, че клипът все пак е от Полша.

Споделяне
Референдум

Въпросите на референдума бяха:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?;
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?;
  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?.

Още по темата

Още от Референдум

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?