Шоуто на Тръмп в НАТО

След като се накара на съюзниците, обясни, че всичко е прекрасно

Шоуто на Тръмп в НАТО

Американският президент Доналд Тръмп обяви лична победа по време на втория ден от срещата на НАТО в Брюксел, заявявайки, че съюзниците рязко са повишили ангажиментите си за вдигане на военните разходи. Той обсеби форума през втория му ден със закани и предупреждения към останалите лидери на Алианса, а плъзналите слухове, че дори е заплашил да изтегли САЩ от организацията, опроверга с лаконичното обяснение, че има право и без подкрепата на Конгреса да вземе подобно решение, но не смята за необходимо да го прави.

"Казах на хората, че ще бъда много недоволен, ако не изпълнят ангажиментите си. Сега сме много доволни. НАТО е много по-силна, отколкото преди два дни. Може би вчера и днес бях малко по-твърд, но вярвам в НАТО", заяви пред репортери Тръмп.

В сряда той изненадващо призова съюзниците да вдигнат разходите за отбрана до 4% от БВП, но в общата декларация остана сегашната цел – 2%.

"Привързаността на САЩ към НАТО е много силна, остава много силна. Имахме прекрасна среща", добави Тръмп.

Поредната еднолична акция на американския президент в полето на НАТО идва само дни преди срещата му с руския президент Владимир Путин в Хелзинки, която допълнително притеснява съюзниците.

Тръмп заплашил с "едностранни" действия

Източници на Ройтерс съобщиха, че Тръмп е шокирал останалите лидери, нарушавайки дипломатическия протокол, като се е обърнал към германския канцлер Ангела Меркел на малко име. Той ѝ казал: "Ангела, необходимо е да направиш нещо по въпроса".

Освен към Меркел американският президент е отправил критики специално към испанския министър-председател Педро Санчес и белгийския премиер Шарл Мишел за това, че не изпълняват целта за отбранителните разходи, когато данъкоплатците в САЩ плащат голяма част от сметките на НАТО, финансирайки военен бюджет на стойност около 3,6 процента от брутния вътрешен продукт на своята страна.

Според други източници обаче, включително президентката на Литва, американският президент не е заплашвал да напусне НАТО, каквато информация се появи по-рано в четвъртък. Той все пак е заплашил да предприеме едностранни действия в областта на сигурността и отбраната, ако съюзниците от НАТО не увеличат военните си бюджети до 2 процента от брутния вътрешен продукт.

Изказването на Тръмп разстрои сутрешната среща на лидерите на НАТО с колегите им от Грузия и Украйна и те се събраха за нови извънредни разговори, след които Тръмп даде победносната си преконференция.

Съюзниците били готови да вдигат разходите

Той обясни, че съюзниците са се съгласи да увеличат по-бързо военните си разходи до 2% от БВП и за пореден път посочи, че не е справедливо САЩ да покриват по-голямата част от бюджета на НАТО.

"Постигнахме много за НАТО. От години президентите на САЩ говорят какви големи разходи правим. Постигнат бе огромен напредък, невиждани досега суми ще бъдат вложени в отбрана. Засега само пет от 29 страни от НАТО изпълняват целта за разходите. Целта от два процента от БВП разходи за отбрана ще бъде повишена доста", добави той.

След срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че призивът на Тръмп към съюзниците да повишат разходите си за отбрана е оказал въздействие и "направи НАТО по-силна".

На въпрос за двудневната среща при закрити врата, на която според присъствали Тръмп намекнал, че САЩ може да напуснат съюза, Столтенберг заяви:

"Имахме много откровена и открита дискусия [. . .]. Тази дискусия направи НАТО по-силна. Тя придаде нов смисъл на неотложните неща". По думите на генералния секретар фактът, че е имало открита дискусия ясно показва, че алиансът "ще удвои усилията си" и че "ясното послание на президента Тръмп имаше въздействие".

Столтенберг отбеляза, че откакто Тръмп е влязъл в Белия дом в началото на миналата година европейските съюзници и Канада са добавили 41 милиарда долара към разходите си за отбрана.

"Всички съюзници се ангажираха значително да увеличат това число. Така че всички ние повишаваме както никога досега, позволявайки на разходите на САЩ да спаднат", каза той.

Генералният секретар изтъкна, че на форума не са били давани конкретни нови обещания, за каквито е настоявал Тръмп, и добави, че очакванията му за откровена дискусия са се оправдали, предадоха Ройтерс и ДПА.

Ангела Меркел посочи от своя страна, че Германия трябва да направи повече по отношение на разходите за отбрана.

"Имахме много напрегната среща на върха", каза Меркел пред репортери и добави, че Тръмп е настоял за промяна в разпределението на тежестта в пакта, но в края всички са дали да се разбере, че имат ясен ангажимент към НАТО.

Меркел каза още, че Германия "върви по този път (за увеличаване на военните разходи) и това е в наш собствен интерес".

"Северен поток не ми се нрави"

Тръмп коментира още, че "трябва да решим с Германия какво правим с газопровода (Северен поток)".

"Идеята за разширяването му не ми се нрави. С канцлера Ангела Меркел имаме чудесни отношения. Германия харчи много по-бързо за отбрана, за да достигне два процента от БВП. Когато достигнем два процента, започваме да говорим за повишение, според мен то трябва да достигне четири процента", каза Тръмп.

Новите изявления на президента на САЩ, подобни на предишните, бяха направени след вчерашната му среща с германския канцлер Ангела Меркел в кулоарите на форума на НАТО, отбелязва Франс прес.

След нея Тръмп заяви, че има много добри отношения с Меркел.

Тръмп често се стреми да избягва конфликт с хората, когато е лице в лице с тях, а иначе често се изказва по-твърдо, когато говори зад гърба им, коментира по този повод агенция Асошиейтед прес.

"Може някой ден да се сприятелим с Путин"

Тръмп отбеляза, че може би срещата му с руския президент Владимир Путин ще бъде сред най-леките, които му предстоят. Той съобщи, че ще постави въпросите за Крим, Сирия и Украйна.

Путин е съперник, не става дума за приятели и врагове. Може някой ден да се сприятелим, но не го познавам добре, добави той.

"Основната му задача е по света да има мир. Разполагаме с най-доброто въоръжение, но мечтаем никога да не се налага да го използваме", каза Тръмп.

Попитан какво цели със срещата си с Путин, той отговори, че крайната цел е премахването на всички ядрени оръжия и намирането на лекарство за всички болести.

В отговор на въпрос за руската намеса на Западните Балкани и реакцията на САЩ, Тръмп заяви, че Вашингтон не обсъжда бъдещите си намерения.

Макрон: НАТО излиза от срещата в много по-силни позиции

Френският президент Еманюел Макрон коментира от своя страна, че НАТО излиза в много по-силни позиции след двудневната среща на върха в Брюксел, най-вече заради подновения ангажимент на Доналд Тръмп към организацията.

Макрон каза, че докато тя е траела, Тръмп нито веднъж не е споменал, че Съединените щати може да се оттеглят от НАТО, противно на разпространените тази сутрин слухове.

Френският президент също така отрече американският му колега да е настоявал военните разходи на държавите членки на алианса да бъдат увеличени до над два процента от брутния им вътрешен продукт, съобщи Асошиейтед прес.

Макрон увери, че Франция ще изпълни ангажимента си за достигане на двата процента разходи за отбрана до 2024 г., предаде Ройтерс.

Френският президент заяви още, че обсъжданията по време на срещата на върха на НАТО са били премерени и в дух на уважение, въпреки критичните публикации в Туитър на президента на САЩ Доналд Тръмп преди и по време на форума.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят