Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шоуто продължава: ГЕРБ провалят собствения си вот на недоверие

Обвинен в "тарикатлъци", Борисов показва как властта зависи от "Атака", чиито депутати се спасиха в Брюксел

368 коментара
Народните избраници напускат пленарната зала, след като не събраха нужния кворум за начало на заседанието. Сн.: БГНЕС

Първият вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски върви към неочаквана развръзка, тъй като опозиционната партия ГЕРБ, която го поиска, реши да бойкотира обсъждането му и до гласуване може въобще да не се стигне. Нестандартният ход бе обяснен от Бойко Борисов с намерението му да покаже, че правителството изцяло зависи от "Атака" – факт, известен от ден първи на сегашното Народно събрание.

Още миналата седмица, когато ГЕРБ внесоха вота на недоверие и обявиха, че гласуването му още веднъж ще докаже как управлението е заложник на "Атака", лидерът на националистите Волен Сидеров предвидливо взе мерки и съобщи, че депутатите му няма да присъстват нито на дебата, нито на гласуването, защото всички щели да ходят в Брюксел.

Дебатът бе насрочен за сряда сутринта, но за заседанието се регистрираха едва 93-ма депутати при изискване да са поне 121. Справката на таблото показа, че народните представители на ГЕРБ са в залата, но никой от тях не се е регистрирал. От Коалиция за България се регистрираха 64 народни представители, а от ДПС – 29, останалите 27 депутати от двете партии отсъстваха.

Последва 15-минутна почивка, след която и втората регистрация се оказа неуспешна, поради което Михаил Миков закри заседанието и го насрочи за четвъртък. По-късно от ГЕРБ заявиха, че и тогава няма да се регистрират, ако депутатите от "Атака" не се завърнат в пленарната зала.

ГЕРБ поставят условие за завръщането на "Атака" в парламента

"Утре е нов ден, ако "Атака" се върнат спешно с "Авиоотряд 28", влязат в пленарна зала и постигнат нужния кворум за начало на заседанието, ние ще участваме в него с удоволствие", каза на пресконференция депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов.

На напомнянето, че "Атака” са заявили, че няма да се върнат, Горанов отговори: "Те казаха и че минималната заплата ще стане 1000 лева, така че да изчакаме утрешния ден”.

"При първия опит на регистрация, имаше по-малко от 100 народни представители от 120-те от двете партии БСП и ДПС. Предвидливо, но твърде елементарно като ход, беше екскурзията на "Атака” до Брюксел", коментира още Горанов и допълни, че ГЕРБ ще изчакат националистите "да се върнат от тази екскурзия".

"Целенасочена тактика" за "шокиране на властта"

След това бившият регионален министър Лиляна Павлова разясни пред бТВ, че отказът да се регистрират бил целенасочена тактика, която е постигнала целта си и е шокирала властта. Тя не разкри какви маневри замислят ГЕРБ за четвъртък и уточни, че за тях не е проблем да внесат нов вот на недоверие.


Това е първият случай, в който партията, поискала недоверие на правителство, не се регистрира за парламентарния дебат по вота. Този прецедент предизвика и главоблъсканици по процедурата, която да се следва, ако ГЕРБ откажат да се регистрират и в четвъртък, за когато е пренасрочен дебатът.

БСП смятат, че в такъв случай поисканата оставка на правителството автоматично отпада, тъй като според парламентарния правилник разискванията трябва да се проведат не по-рано от 3 и не по-късно от 7 дни след внасянето на вота на недоверие. ГЕРБ внесе мотивите си на 19 септември.

"Това е злоупотреба с право. Ако и утре ГЕРБ не се регистрират в парламента, вотът отпада. Парламентарната група на ГЕРБ изпада в доста нелепо и смешно положение”, коментира лидерът на социалистите Сергей Станишев преди ГЕРБ да съобщят, че няма да се регистрират.

Юристи в партията мислят обаче и другия вариант – в парламентарния правилник тази процедура защитава правото на опозицията да поиска оставката на кабинета. И указаните срокове всъщност са предпазна мярка да не отлага мнозинството със свои решения дебатите.

"Има хипотеза, че вотът трябва все пак да се разгледа – като всяко друго решение на парламента – ако да кажем гласуваме Наказателен кодекс и няма кворум, ще продължаваме с тази програма, докато в крайна сметка кворум се събере“, коментираха депутати от ГЕРБ.

Дебненето и триковете около парламентарните процедури, свързани с кворума, се превърнаха в запазена марка на сегашното НС.

ГЕРБ нямат достатъчно гласове, за да съборят правителството, ако се стигне до гласуване на вота. В такива случаи опозицията разчита на дебата по исканата оставка, за да разклати публично властта, но Бойко Борисов реши да постигне това, предизвиквайки скандал около осуетените разисквания и обявявайки се за "победител". Управляващите го обвиниха в "самоцелен тарикатлък".

Борисов: Това е победа. Аз съм победител

Веднага след като заседанието на НС се провали, Борисов заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че вотът вече е успял, а правителството не получава подкрепа дори от партиите, които са гласували за него.

"Вижда се, че БСП и ДПС нямат кворум по простата причина, че те не ходят на работа. Затова виждате – ние цялата партия вътре в залата и искаме да видим колко им е силата... Аз няма да нося БСП, ДПС и "Атака” на гръб. Аз съм в парламента и наблюдавам провала на тази тройна коалиция. Те не могат да си осигурят кворум. Те самите не си подкрепят правителството”, заяви Борисов.

"Това е победа на всички демократични сили, които имат възможност да видят, че това правителство се крепи на "Атака". Привържениците на "Атака" да видят, че държат ДПС и БСП във властта и най-вече, че БСП и ДПС не могат сами да си съберат депутатите", каза Борисов и изтъкна, че било нахалство от страна на лидера на БСП Сергей Станишев да не присъства в залата, а да разчита председателят на ГЕРБ да му осигури гласа си за управлението.

"Аз съм победител днес", съобщи Борисов и настоя премиерът Пламен Орешарски да подаде оставка.

Лидерът на ГЕРБ, който вече редовно комуникира идеите си чрез социалните мрежи, в сряда написа:

"Стана безпощадно ясно, че това правителство на БСП и ДПС е функция на "Атака“. Без "Атака“ няма да има парламент, няма да има правителство и ще има незабавни избори. С днешния си ход ГЕРБ показа, че дори депутатите от БСП, начело със Станишев, и от ДПС, не идвайки на работа, най-вероятно, защото са се успали, не подкрепят своето правителство. Напомням, че кворумът е задължение на управляващите, не на опозицията. ГЕРБ използва законов механизъм, утвърден от парламентаристите. Това в миналото опозицията многократно го е правила срещу ГЕРБ, но тогава никой не го коментираше. Сега ГЕРБ им доказа, че те самите не подкрепят правителството си и че то няма необходимото доверие и трябва да чака Волен Сидеров да се върне от Брюксел. Това е огромен успех, защото това дискредитира тази пагубна тройна коалиция. А да си правителство, благодарение на "Атака“, ясно доказано вече за европейските социалисти и либерали, е тежък шамар".

Станишев сравни ГЕРБ с "джентълмен“, изплашил се от дама

"Какви, всъщност, са намеренията на ГЕРБ и дали в действителност опозицията иска това правителство да падне?“, запита от своя страна Станишев на пресконференция, дадена след извънредно заседание на парламентарната група на Коалиция за България.

Започвайки с обичайната ретроспекция, че при управлението на ГЕРБ цялата държава е била заложник на Борисов, той каза, че партията и сега "продължава по същия начин“.

"Поведението на ГЕРБ прилича на поведението на джентълмен, който ухажва една дама в продължение на седмици, кани я на вечеря и накрая тя склонява и казва – "добре де, ела, ще си поговорим на вечеря" и той не се явява. Защо? Всеки има свои хипотези – дали защото се притеснява от представяне или от нещо друго", описа ситуацията Станишев, с което провокира въпроси и подмятани от депутати, които наблюдаваха отстрани пресконференцията: "БСП дама ли стана сега?“.

Депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев допълни, че ГЕРБ изкуствено вдигат цената на националистите в парламента.

Станишев отново отрече да има тройна коалиция и оправда отсъствието на "Атака" с допускането, че няма как от партията на Волен Сидеров да играят по свирката на ГЕРБ, след като в предишния парламент Борисов е положил всички усилия да разбие парламентарната им група.

"Аз съм убеден, че много от депутатите на ГЕРБ всъщност не одобряват това решение. То им е наложено, както винаги, силово с еднолично решение на Борисов", каза още Станишев.

По-късно той коментира, че ГЕРБ са сгрешили с внасянето на вота и с темата му – новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране. Отлагайки заседанието, ГЕРБ си спестяват "резила в пленарна зала и боя, който щяха да ядат в дебатите", заключи Станишев.

Местан: Това е самоцелен тарикатлък, дори не е парламентарна тактика

"Няма никаква логика да внасяш вот на недоверие и да отказваш регистрация. Това е самоцелен тарикатлък, дори не е парламентарна тактика. Точната дума е самоцелен тарикатлък като най-грозната изява на ГЕРБ-ерската деструкция в 42-ото Народно събрание", коментира лидерът на ДПС Лютви Местан, но според него друго не можело да се очаква от една "самоцелно деструктивна опозиция".

По повод думите на Бойко Борисов, че вотът вече е имал успех, Лютви Местан отговори: "Поздравявам го за успеха! Много се надявам да се отрази и като рязък скок на
рейтинга му".

"Не може да има заседание, при положение, че ГЕРБ блокира работата на Народното събрание и "Атака" са в Брюксел. Това е реалността", призна той и подчерта, че е бил първият депутат в 42-рото Народно събрание, който е посочил, че правителството няма реално парламентарно мнозинство.

От формирането на настоящия парламент досега, всяко ключово решение, включително за избора на правителството "Орешарски", зависи от гласовете на "Атака".

Кабинетът: ГЕРБ не са убедени в мотивите, вотът е несериозен

Министър-председателят Пламен Орешарски не коментира лично ситуацията, а в писмено изявление, цитирано от пресслужбата му, заяви, че ГЕРБ "не са убедени в мотивите си по искания вот“.

Министърът на инвестицонното проектиране Иван Данов, заради чието ведомство беше поискана оставката, заявява, че в момента министерството работи в намален състав, като предстои през следващата седмица да се премести в собствена сграда.

"Виждате колко несериозно е отношението на ГЕРБ към собствените им вотове на недоверие, които внасят. Нелепо е да коментирам техните идеи за вот на недоверие", казва министърът на здравеопазването Таня Андреева по повод следващия вот на ГЕРБ, който ще е за политиката в здравеопазването.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

368 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #368

  Заглавието е хубаво ...."Show must go on" Нека прострите организират една група с песни на Куин...трбват зрелища :))

 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #367
 3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #366
 4. Анонимен
  #365

  Иху, иху - вече тихо. Протестът безславно приключи и остана само да ни весели шоуто на Тиквата. Останаха само старите циркаджии от ГЕРБ да ни веселят с жалките си клоунади.

 5. Анонимен
  #364

  Браво ГОЛЯМА ПОБЕДА нека 25 септември да стане национелен празник!

 6. Анонимен
  #363

  Браво на ГЕРБ! Разсмяха ме пак.

 7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #362
 8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #361
 9. Анонимен
  #360

  Браво на ГЕРБ! Който не е разбрал поведението им, начи е комунист. Като гледам много сте тъпите червени кратуни. Ае а си пална пурата.

 10. Анонимен
  #359

  E...б.си китките ГЕРБРСКИ ! Ако някой ми бе казал ,че е възможно такова слабоумие,щях да се хвана на бас ..че не може и щях да загубя ! Дали БОКО не играл на черно тото :)) Ти и това вече става за залагане - ще се регистрира - или няма да регистрира ГЕРБ :)))

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.