Шоуто за по-чиста планета остави тонове боклук

Шоуто за по-чиста планета остави тонове боклук

Концертът, който трябваше да спаси Земята - Live Earth - беше определен като провал от страна на водещи и изпълнители, пише британският в. “Дейли мейл”, цитиран от Kafene.net. 

Организаторите на глобалния концерт първоначално прогнозираха, че той ще бъде наблюдаван от огромна аудитория по телевизията и Интернет.

Оказва се обаче, че във Великобритания концертът, предаван от Първа и Втора програма на ББС, е привлякъл вниманието на едва 900 хиляди зрители, което е по-малко дори от новинарските емисии на някои от второстепенните канали.

Вечерта, когато концертът се прехвърли от Втора на Първа програма и нямаше сериозна конкуренция по другите канали, той е привлякъл само 2.7 млн. души.

Изпълнението на Мадона на стадион Уембли в 22 часа вечерта местно време, което трябваше да бъде апотеоз на концерта, е привлякло само 4.5 млн. зрители, тоест, горе-долу толкова, колкото новините в десет вечерта.

Шест дни по-рано концертът, посветен на паметта на принцеса Даяна по същия канал, беше наблюдаван от 12.5 млн. души.

Преди две години концертът Live 8 привлече в централно време 9.6 млн. зрители, а през 1985 г. концертът Live Aid събра 10 милиона пред телевизионните екрани. 

ББС обяснява, че причина за слабия интерес към концерта е хубавото време в събота, а освен турнирът по тенис Уимбълдън също е отклонил вниманието на много хора.

Опоненти на шоуто обаче сочат причините другаде. Според тях много хора са решили, че това е безсмислено харчене на пари за съмнителна кауза.

На Интернет сайта на ББС гласуваха 14 хил. души, от които 87% заявиха, че концертът е "въздух под налягане", а само 12% смятаха, че той ще помогне с нещо. Корпорацията побърза да свали неблагоприятната анкета и да я подмени с друга.

Музиканти, включително Боб Гелдоф и групата Pet Shop Boys посочиха факта, че самите концерти за борба с климатичните промени са създали огромно замърсяване на въздуха с въглероден двуокис.

Изпълнителите бяха критикувани, че са отишли на концертите с огромен помощен персонал като една от изпълнителките беше довела със себе си масажист, гримьорка, готвач и прислужници - всичко това със самолет.

ББС е получила серия от оплаквания за отразяването на концерта поради ругателните думи и псувните, използвани от водещи и изпълнители "в девет града на седем континента".

Псуването започна още в 1.30 следобед, когато Фил Колинс, който откри концерта в Лондон, използва неприлична дума за полов акт, докато пееше с групата си Genesis.

Само минути по-късно Джони Борел използва същата любима дума в една от песните на групата си Razorlight, а Крис Рок започна да псува откровено, докато представяше колегата си комик Рики Джервес, който последва примера му.

Езикът на водещи и артисти предизвика ядни коментари на Интернет сайта на ББС. Много хора запитаха, защо корпорацията показва подобно нещо посред бял ден, когато много деца са пред телевизорите.

Псувните и ругателствата бяха подсилени от планините боклук, оставени от 65-те хиляди зрители на стадион Уембли, което затъмни още повече целта на концерта, която трябваше да бъде "по-чиста планета".

Споделяне

Още от Свят