Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

През 2011-та данъците в столицата няма да се повишават

40 коментара
През 2011-та данъците в столицата няма да се повишават

През 2011 година данъчите в столицата ще останат непроменени. Това стана ясно в неделя, когато управлението на кмета Йорданка Фандъкова навърши една година. Повод за даденото от кмета уверение станаха забележки на организацията на СДС в София, свързани с бюджета за следващата година.

Според общинския съветник Иван Нейков през 2011 г. столицата може да се окаже в по-трудна от финансова гледна точка ситуация, тъй като в София кризата не си е отишла. Той изрази позицията на СДС, че няма да подкрепи повишаване на местни данъци и такси. Ще даваме предложения за активно търсене на други приходоизточници, добави Нейков.

За 2011 година не се предвижда вдигане на данъците и такса "смет", както и на билета за градски транспорт. Залагаме на по-високата събираемост, отговори по-късно Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че в бюджета за догодина ще бъдат заложени 100 млн. лв. повече средства от европейски програми.

Липсата на съвместни действия между ГЕРБ, СДС и ДСБ при изготвяне на бюджета на столицата за 2011 г. ще обрече споразумението между трите партии на "недобър край", обяви председателят на СДС-София Борислав Бориславов.

Подготовката и изработването на бюджета ще е последен шанс споразумението да заработи, каза Бориславов и обясни, че според равносметката, направена от сините, има добро изпълнение на предизборната част на споразумението, но втората му част - за общите цели на управлението, буди тревога.

Предварително заложената идея СДС да може да реализира своите предизборни ангажименти чрез управление на дясно мнозинство в СОС към днешна дата в много малка степен се реализира, каза лидерът на столичната организация на СДС и се оплака, че мнозинството на ГЕРБ не се възползва от експертизата и опита на сините в управлението.

Лидерът на СДС Мартин Димитров пък обърна внимание, че споразумението не се изпълнява в неговата реформаторска част. „След като ГЕРБ не правят ключовите за столицата и държавата реформи, СДС ще бъде тяхна алтернатива и конкурент”, каза лидерът на СДС. Той декларира, че Синята коалиция ще се яви самостоятелно на изборите.

Както и миналата година, така и през тази, ще обсъдим проекта за бюджет с партньорите ни от СДС и ДСБ, отговори по-късно на упрецитекметът Йорданка Фандъкова. През следващата седмица проектът ще бъде обсъден с партньорите ни, това е коректното поведение, каза тя.

От СДС смятат, че е налице възможност към края на другата година столицата да се изправи пред нова криза с отпадъците, защото липсва реализация на конкретни политики по отношение на управлението на отпадъците.

Не може да се говори за забавяне на изпълнението на проекта за интегрирана система за третиране на битовите отпадъци в София, имаме гаранцията от ЕК за финансирането на два от елементите от нея, смята обаче кметът Фандъкова.

Като плюс за екипа си тя отчита факта, че София работи по над 60 проекта с европейски пари, тази година е повишен отново кредитният рейтинг на града. Получихме и признанието за най-добър град за бизнес, посочи Фандъкова. Малко по-малко се опитваме да разрешим и дългогодишните проблеми на града, каза кметът.

За първата година от мандата си тя поставя оценка между добър и много добър.

Фандъкова съобщи, че от началото на следващата година в София ще има Общинска полиция. Освен охрана на общинските обекти, полицаите ще имат задача и да работят във всички столични райони по контрола на спазването на общинските наредби.

В 24-те столични района ще работят общо 75 общински полицаи, а общата численост на структурата ще е 110 души.  Предстои подписване на договор с МВР. Бюджетът на общинската полиция ще е 2.6 млн. лв. - същата сума, която се плаща и сега за полицейска охрана на обектите. Разликата в бъдеще ще е, че полицаите ще са на разпореждане на кмета, посочи Фандъкова.

През следващата година ще се проектират два от участъците на Околовръстния път - от ж.к. "Младост" до магистрала "Тракия", както и Западната дъга.

Работи се по създаване на публични регистри, включително и такъв за издадените строителни разрешителни и удостоверения за въвеждане в експлоатация. Столичната "Топлофикация" трябва да се стабилизира, както и да се работи за повишаване на доверието на клиентите към нея и стимулиране на редовните платци.

Фандъкова очаква от понеделник да започне доброволно премахване на рекламните билбордове върху общински терени от страна на фирмите-собственици.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

40 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #41
  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #40
  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #39
  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #38
  5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #37
  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #36
  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #35
  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #34
  9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #33
  10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #32

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.