Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шпековият салам "Бургас" с нишесте, целина, соя, синап и червено цвекло

4 коментара
Шпековият салам "Бургас" с нишесте, целина, соя, синап и червено цвекло

Легендата на българския шпеков салам от ерата на комунизма - шпек "Бургас" също е извървяла драстична трансформация в годините на преход. Вече в някои от саламите могат да се намерят съставки, които никога не са били част от рецептата му - нишесте, целина, соя, синап, а дори и птиче месо, концентрат от червено цвекло, показва пазарен анализ на асоциация "Активни потребители".

Тестът

От изследвани 25 салама тип шпеков "Бургас" на различни проиозводители е установено, че в тях съставките средно са нараснали до 15, независимо че по оригинална рецепта трябва да са четири. Тестът е направен по метода на "тайния клиент".

Рецептата на шпек "Бургас" включва четири съставки - свинско и говеждо месо, сол и натриев нитрит, плюс подправки и вода. "Съвременните колбаси Бургас значително са "забогатели". Усреднено в тях се установяват 14.7 компонента, т.е. почти 4 пъти повече", уточняват от "Активни потребители". Рекордьор е продукт с 23 съставки, описани в етикета, а най-близко до оригинала е само един продукт със 7 съставки. Асоциацията в табличен вид на сайта си е пуснала справка за съответните продукти, техни производители и намерени съставки.

Проучването прави извода, че едва 20% саламите имат до 10 съставки, които най-близко се доближават до оригиналната рецепта. Т.е. това са само 5 продукта от изследвани 25.

"Благодарение на "усъвършенстваните" рецепти потребителите могат да консумират резултатите от прогреса на индустриалната химия – малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, остатъци от млечната индустрия, китайската чудо подправка глутамат и др. Иновации има и във видовия произход на месото, поне при 7 марки е добавено пилешко, въпреки, че то обичайно не се използва при трайните салами. При други се влагат субпродукти като свински кожички или техен хидролизат и механично отделено месо", посочват още от "Активни потребители".

Рецепта е по спомени на работници от Родопа-Бургас

Рецептата за шпек Бургас е възстановена по спомените на работници от Родопа-Бургас, както и съгласно изискванията на действащия тогава и сега стандарт БДС 18-86. В детайли рецептата включва едросмляно (3 до 30мм късчета) свинско (60%) и говеждо (40%) месо, сол, натриев нитрит за консервант, подправки (основно черен пипер на зърна) и вода. Като се изключат подправките и водата това са само 4 съставки. Съгласно БДС се допуска и добавянето на твърда сланина.

Стандартът описва и някои технологични изисквания, микробиологична чистота, както и максимално разрешените количества вода и консервант в крайния продукт. Ограничава се влагането на съединителна тъкан, включително фасции и лой.

"От съвременна гледна точка това е елементарна рецепта и доста занижени критерии за безопасност. Тя е лесна за изпълнение, дори с елементарно технологично оборудване и няма никакви причини производителите да се отклоняват от автентичната технология. Разбира се има едно изискване, което прави оригиналната рецепта трудна за изпълнение по финансови съображения – основната суровина трябва да е месо!", заключават от "Активни потребители".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Milenca
    #4

    Ако се спазва класическата технология на шпека Бургас дали цената му ще е 30 лв килограма?

  2. стефчо
    #3

    Амчи той тоз салам почти веган, бе!

  3. анита хегерланд
    #2

    Я се вгледайте и в готовите храни, млечните салати, конфитюрите, детските пюрета, за да видите какво има там?! Не яжте това!! Все още никоя институция не проверява храните за качество, за състав и за годност. Доверете се на собствената си преценка.

  4. dabedabe
    #1

    Не си ли заколиш сам прасето/агнето/пилето/гуедто, не е работа. Искам да купя телешки бузи, или цяла глава с мозъка и езика барабар, ама никъде не предлагат.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.