"Шпигел”: Берлин ще приеме Московиси като еврокомисар по икономиката, но с условие

Канцлерът Меркел и френският президент Оланд

Германският канцлер Ангела Меркел е одобрила френската номинация за поста на еврокомисар по икономиката, но иска работата му да бъде следена от финландеца Юрки Катайнен, съобщава германското издание „Шпигел” в неделя.

Меркел е „престанала да се бори” срещу номинацията на бившия френски министър на финансите Пиер Московиси, съобщава изданието, позовавайки се на свои източници. „Тя вече е привикнала с мисълта, че именно той ще заеме поста”, посочва изданието, цитирано от „Фокус”.

Френският президент предложи Московиси за поста на еврокомисар по икономическите въпроси. Германия обаче не одобряваше назначението предвид затрудненията на Париж да се придържа към европейските правила за бюджетния дефицит – през тази и вероятно следващата година страната все още ще надхвърля тавана на дефицита, установен с европейските договори.

Министърът на финансите на Германия и приближен на Меркел Волфганг Шойбле публично изрази своята резервираност.

Според списанието, Берлин е поставил условие редом до Московиси да бъде подкрепящ твърдата бюджетна политика експерт от Северна Европа на поста заместник-председател на комисията, пред когото французинът ще трябва да се отчита. Финландецът Юрки Катайнен е фаворит за тази роля, пише изданието.

Споделяне

Още от Европа