"Шпигел": България в хватката на Кремъл

Обменът на средства от Москва в енергийния сектор минава главно през КТБ на Цветан Василев

Германският президент Йоаким Гаук и канцлерът Ангела Меркел

Вътрешни германски доклади предупреждават, че Русия превръща България в предмостие в Европейския съюз и Берлин се страхува от нарастващото влияние на Русия върху българското правителство, пише "Шпигел". Германското списание помества статия, озаглавена "В хватката на Кремъл", и посочва, че влиянието на руския президент Владимир Путин в България е като поставяне на клин в ЕС.


Сред кръговете на влияние в Европа България е добра цел за Кремъл, защото страната е почти изцяло зависима от руския енергиен внос, а една трета от икономическите дейности се контролират пряко или непряко от Москва, отбелязва изданието.

"В управляващите партии се е струпала внушителна група от стари комунистически партийни кадри, сътрудници на тайните служби и изключително богати български олигарси, които сключват сделки с приближените на Путин", пише "Шпигел".

"Като най-влиятелен икономически магнат в страната се приема банкерът Цветан Василев. През неговата Корпоративна търговска банка минава обменът на средства от Москва в държавно контролираната част от българската индустрия, особено в енергийния сектор", продължава изданието и отбелязва, че отношенията между България и Русия са толкова близки, че Москва директно влияе върху законодателния процес в България.


Миналата седмица излезе информация за поверителни писма на руския енергиен концерн "Газпром" до министъра на икономиката в София, засягащи законодателството във връзка с "Южен поток". "Правителството в София се подигра с Брюксел с подсказаните от "Газпром" промени в законодателството. За да заобиколи европейските правила, правителството декларира, че българската част на газопровода е просто свързващо звено", пояснява "Шпигел".


Изданието цитира еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер, според когото, "когато България действително приеме законодателството, ще реагираме по съответен начин и ще предприемем правни действия, за да осигурим спазването на правилата на ЕС".

По-нататък се казва, че близките до Москва български социалисти имат еднакво тесни връзки и със социалдемократическите партии в Европа. "Шпигел" отправя критика към германеца Мартин Шулц, кандидат за председател на Европейската комисия на Партията на европейските социалисти, чийто председател е Сергей Станишев.


"Станишев иска да стане еврокомисар, а Шулц - председател на Еврокомисията и е благодарен за подкрепата от България", продължава списанието и допълва, че независимо от съмненията за нарастващото руско влияние Шулц посети предизборно събитие на управляващите социалисти в София". В началото на тази седмица, за да подкрепи българските социалисти, в София ще пристигне и бившият германски канцлер - социалдемократът Герхард Шрьодер, продължава "Шпигел".


В същото време външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, който също е от групата на социалдемократите в Германия, е наясно с пълната картина на стратегията на Кремъл, пише "Шпигел". Списанието припомня, че миналата седмица той се срещна с българския президент Росен Плевнелиев "който често влиза в сблъсък с правителството си, защото иска да задържи България на пътя към Запад".


Германското списание припомня опасенията на Плевнелиев, че Путин може да дестабилизира България и Балканите. В Берлин той говори за нуждата от защита на европейските ценности, свободата и мира и изрази желанието си олигархичната икономика в страната му да бъде спряна, за да не свърши България като Украйна", коментира "Шпигел".

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?