"Шпигел": Като благодарност за германския посланик демонстранти бутнаха "Берлинската стена"

"Шпигел": Като благодарност за германския посланик демонстранти бутнаха "Берлинската стена"

Опонентите на българското правителството благодариха за подкрепата на германския посланик в София по необичаен начин. Във вторник вечерта те създадоха "Берлинската стена" пред посолството на федералната република от картонени кутии, с което искаха да покажат стремежа си към свобода. Това пише онлайн изданието на авторитетното германско списание "Шпигел", цитирано в сряда от "Дневник".

На стената те бяха написали думата "мафия" и наименованията на партиите, представени в българския парламент. Това трябваше да символизира връзката между правителството в София и българските олигарси, разказва списанието.

С акцията протестиращите искаха да благодарят на германския посланик Матиас Хьопфнер, който миналата седмица заедно с посланика на Франция Филип Отие призова правителството за диалог с протестиращите. Двамата дипломати се изказаха и за това, че българските политици трябва да прекъснат връзките си с олигарсите.

Германското издание припомня, че българското правителство отхвърли реакцията на общото изявление. И цитира думите на външния министър Кристиан Вигенин, че критиките на посланиците на могат да се отнасят за настоящото правителство.

"Опозиционното движение в София все пак благодари на посланиците за силните им думи", пише "Шпигел" и допълва, че в събота, в навечерието на френския национален празник, протестиращите са показали подкрепата си и за посланик Отие, като са представили на живо известната картина "Свободата води народа".

Райнхард Крап, началник на политическия отдел на посолството на Германия в София, благодари на протестиращите в кратка реч за техните действия. "Не мисля, че изобщо някога е имало такова нещо пред някое германско посолство", казва той, цитиран от "Шпигел".

От германското издание припомнят, че протестите в България продължават повече от месец, след като обществото беше "запалено" от назначението на спорния медиен магнат Делян Пеевски за шеф на службата за сигурност.

Въпреки оттеглянето на кандидатурата от премиера Пламен Орешарски обаче хиляди протестиращи излизат всяка вечер с искане за оставката му и тази на коалицията на социалистите и партията на турското малцинство ДПС, която представлява, пише "Шпигел".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?