"Шпигел": НАТО отлага среща на върха заради Тръмп

Възможно e плановете за укрепване на отбраната в Източна Европа да отпаднат

Сн. ЕПА/БГНЕС
Ръководството на НАТО е решило да пренесе за следващото лято срещата на върха, която трябваше да се състое при пролетта, за да се спечели повече време администрацията на президента Доналд Тръмп да изясни отношението си към алианса. Това съобщава германското списание "Шпигел" като се позовава на източници от обкръжението на генералния секретар Йенс Столтенберг. 
 
В централата в Брюксел се опасявали, че Тръмп, който по време на кампанията си наричаше алианса "демоде" и призоваваше да се заеме с "Ислямска държава", може да се появи със сходна позиция на срещата на държавните и правителствени ръководители само няколко седмици, след като е встъпил в дръжност.
 
На срещата на върха във Варшава през юли бе решено следващото подобно събиране да е в новата централа на алианса, но конкретна дата не бе посочена.
 
Ръководството на НАТО разполага с няколко сценария за предстоящите събития като в повечето от тях се предвижда намаляване ангажиментите на Вашинтон в Европа.
 
Във варианта със значително намаляване на американското присъствие, разходи и отговорности се предвижда отказ от подсилване с допълнителни американски части на източния фланг на НАТО. Става дума за т.нар. Европейска инициатива за потвърждаване на ангажиментите, която скача от 800 милиона долара на 3.4 млрд. долара с цел складирането на тежко въоръжение и разполагането на ротационен принцип на допълнителни американски части в Източна Европа.
 
Възможно е и общо съкращаване на американския военен контингент в Европа.
 
Оптимистичният сценарий предвиждал само съкращаване на американските разходи за НАТО и настояване европейците да увеличат своите.
 
В кампанията си Тръмп каза, че партньорите на САЩ по света трябва да започнат да си плащат за сигурността, която им осигуряват САЩ. През юли той заяви в интервю за "Ню Йорк таймс", че се съмнява, че като президент би продължил автоматичните гаранции на САЩ за сигурността на страните от НАТО при сегашните обстоятелства. Според него става дума за гаранциите, "даващи на 27 страни от алианса увереност, че САЩ с всичките си военни ресурси ще им пазят гърба".
 
След победата му на борсите акциите на компаниите за въоръжение поскъпнаха заради очакване на инвеститорите, че сега за тях ще има повече поръчки в Европа.
 
"Шпигел" припомня, че европейците в НАТО вече се договориха да увеличат разходите за отбрана под натиска на администрацията на президента Барак Обама. Според изданието неотдавна в централата в Брюксел е била приета строго секретен документ, известен като "Синята книга", в който по повод разпределението на разходите се посочвало, че постепенно разходите трябва да се повишат от неформалните 2% на 3% от БВП.
 
В момента само Великобритания, Полша, Естония и Гърция спазват прага от 2%. Ако всички европейски членове и Канада достигнат 2% от БВП за отбрана, това би означавало допълнителни 100 милиарда долара за НАТО.
 
В сряда, броени часове след изборната победа на Тръмп, НАТО декларира, че независимо от промяната във Вашингтон, всички членове ще бъдат защитени. Столтенберг заяви пред журналисти, че ангажиментът на съюзниците според Вашингтонския договор от 1949г. са абсолютни и безусловни.
 
"Ангажиментът на САЩ към НАТО и колективната отбрана на Европа са били непоклатими почти 70 години и съм абсолютно уверен, че това няма да се промени", добави той и напомни, че двете световни войни са показали, че стабилността на Европа е важна и за сигурността на САЩ.
 
Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл каза по същото време, че НАТО "е толкова важен съюз, колкото винаги е бил, а Член 5 (от договора) означава, че ако нападнеш член на НАТО, ще си имаш работа с нас и искам руснаците изцяло да осъзнават това".
 
Но дипломати, цитирани от "Ройтерс", се съмняват колко дълго Столтенберг ще може да поддържа впечатлените, че нищо особено не се е случило с алианса.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?