"Шпигел": Новият твърд курс на САЩ към Русия поставя Европа в трудно положение

Новият курс на САЩ, насочен към изолиране на Русия, поставя Европа в деликатно положение, при което би било все по-трудно да се води диалог с Москва, пише германското списание "Шпигел", цитирано в сряда от БТА.

Американският държавен секретар Джон Кери и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън изглеждат като добре работеща двойка, такова впечатление създаде и международната среща за Украйна в Женева. Но зад кулисите не се усеща хармония, отбелязва изданието.

Европейците с тревога следят новата стратегия на Вашингтон, изразяваща се в липсата на комуникация с Москва. На срещата в Женева американската делегация беше изпълнена със силно недоверие към Русия, а политиката за "рестартиране" на отношенията с Москва, предприета от бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън през 2011 г., окончателно остана в миналото, изтъква "Шпигел".

Журналистът Питър Бейкър, пишещ за в. "Ню Йорк таймс", отива още по-далеч. Според него Белият дом възприема ръководните насоки на легендарния американски дипломат Джордж Кенън, който през 40-те години на 20 век предлага основните принципи на Студената война, изразяващи се във възпиране на Съветския съюз вместо диалог. Сега привърженици на твърдия подход във Вашингтон настояват за изолиране на руския президент Владимир Путин и открито противопоставяне с Москва, посочва германското списание.

По този начин американците заемат позиция, която се различава от тази на европейците, които искат диалог с Русия. Освен това някои европейски държави са твърдо против широкообхватни санкции срещу Москва и открито противопоставяне с нея, изтъква изданието.

В Германия също има съпротива. Специалистът по външна политика от Германската социалдемократическа партия Нилс Анен е силно притеснен от новия твърд курс на САЩ и смята, че в дългосрочен план не може да има стабилност без разумно отношение към Русия. Евродепутатът Александер Ламбсдорф също настоява за диалог с Москва, отбелязва "Шпигел".

Подобно мнение изразяват и европейски служители в Брюксел. Според тях за американците е лесно да говорят за санкции, защото, за разлика от Европа, САЩ са много по-слабо зависими в икономически план от Русия и един твърд курс няма да им струва толкова скъпо, изтъква изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?