"Шпигел": Организаторът на атентатите в Париж е имал контакти с ислямисти в Германия

"Шпигел": Организаторът на атентатите в Париж е имал контакти с ислямисти в Германия

Терористът Абделхамид Абауд, който според френските спецслужби е ключова фигура в организацията на терористичните нападения в Париж, е имал тесни контакти с германски ислямисти и по-специално с така наречената Лобергска бригада, пише в събота германското списание "Шпигел", цитирано от ТАСС.

Много от членовете на Лобергска бригада през 2013 г. заминаха в Сирия да воюват на страната на "Ислямска държава". Лоберг е район в град Динслакен, в западната част на Германия. Според данни на правоохранителните органи над 20 младежи от Лоберг, който местните власти нарекоха "огнище на салафитското движение", се включиха в редиците на "Ислямска държава".

Според "Шпигел" през пролетта на 2014 година Абауд и неговите сподвижници са живели за кратко в една къща с някои от членовете на тази бригада в Азаз, в северната част на Сирия.

Междувременно министърът на правосъдието на Германия Хайко Маас заяви, че "към момента не е установена връзка между Германия и терористичните нападения в Париж". При все това силите на реда много внимателно проверяват всички сведения с които разполагат по този линия, заяви в интервю за в. "Велт".

В момента се води предварително разследване на близо 200 души във връзка с конфликтите в Сирия и Ирак, допълни Маас. "Германия е потенциална цел на терористите", отбеляза правосъдният министър на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят