"Шпигел": Победата на Понта може да е катастрофална за Румъния

Виктор Понта

"Победата на Виктор Понта - катастрофална за икономиката и демокрацията", пише германското списание "Шпигел", цитирано от БТА в сряда.

Категоричен победител на парламентарните избори в неделя, румънският премиер Виктор Понта увери, че ще намали данъците и ще промени конституцията. Неговите изявления обаче са лоша новина за икономиката и демокрацията и точно по тази причина резултатът от изборите в Румъния може да има ефекти и върху Европейския съюз и НАТО, посочва в свой анализ немското издание.

Когато победителят в едни избори обявява, че иска да промени конституцията преди да се е заел с приоритетните проблеми на страната, това предизвиква съмнения.. Такъв е и случаят на румънския премиер Виктор Понта, който вместо да обърне поглед към крехката икономика, започна преговори с партията на етническите унгарци, за да си осигури мнозинство от две трети в парламента, колкото е необходимият праг за промяна на конституцията, пише "Шпигел".

Понта иска да спечели политическата борба с президента Траян Бъсеску веднъж завинаги.. Той вече каза, че иска да промени тези конституционни разпоредби, които визират военните прерогативи на президента и правомощията му в областта на външната политика. Той иска също да даде на парламента властта да отхвърля решения на Конституционния съд, отбелязва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани