"Шпигел": Победата на Понта може да е катастрофална за Румъния

Виктор Понта

"Победата на Виктор Понта - катастрофална за икономиката и демокрацията", пише германското списание "Шпигел", цитирано от БТА в сряда.

Категоричен победител на парламентарните избори в неделя, румънският премиер Виктор Понта увери, че ще намали данъците и ще промени конституцията. Неговите изявления обаче са лоша новина за икономиката и демокрацията и точно по тази причина резултатът от изборите в Румъния може да има ефекти и върху Европейския съюз и НАТО, посочва в свой анализ немското издание.

Когато победителят в едни избори обявява, че иска да промени конституцията преди да се е заел с приоритетните проблеми на страната, това предизвиква съмнения.. Такъв е и случаят на румънския премиер Виктор Понта, който вместо да обърне поглед към крехката икономика, започна преговори с партията на етническите унгарци, за да си осигури мнозинство от две трети в парламента, колкото е необходимият праг за промяна на конституцията, пише "Шпигел".

Понта иска да спечели политическата борба с президента Траян Бъсеску веднъж завинаги.. Той вече каза, че иска да промени тези конституционни разпоредби, които визират военните прерогативи на президента и правомощията му в областта на външната политика. Той иска също да даде на парламента властта да отхвърля решения на Конституционния съд, отбелязва изданието.

Споделяне
Още по темата
Още от Балкани

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?