"Шпигел": Страни от ЕС не искат да плащат за мигрантската сделка с Турция

"Шпигел": Страни от ЕС не искат да плащат за мигрантската сделка с Турция
Редица държави от Европейския съюз отказват да участват в следващите етапи от финансирането на споразумението за бежанците с Турция, съобщи германското издание "Шпигел".
 
Договорът между Европейския съюз и Турция беше сключен преди две години. Според него при затваряне на границата Анкара ще получи помощ от 6 млрд. евро на два транша, които се плащат по схемата една трета от ЕС, две трети от страните-членки, като всяка членка плаща сума според броя на населението и бюджета си. 
 
Разследване на сп. "Шпигел" и медийните му партньори от Мрежа за европейско разследващо сътрудничество обаче показва, че далеч не е сигурно кой ще плати втората сума от 3 млрд. евро. 
Журналистите са се добрали до документи и кореспонденции на Брюксел с държавите-членки, в които се спори за това дали въобще да се превежда тази сума. 
 
Много страни-членки направо отказали да се включат във втория транш. Като причина посочили неизпълнение на договор от страна на Турция, която се ангажирала с част от парите да построи училища и болници, но засега не го е направила, съобщи БНР. 
 
В общо писмо до Брюксел Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Финландия настояват вторият транш да се плати изцяло от бюджета на ЕС. Юнкер е отхвърлил предложението им. В резултат на това и на липсващата прозрачност при управлението на парите, отпуснати на Турция, някои страни-членки дори заплашили, че ще излязат от договора с Турция.
 
В същото време от документите става ясно, че Анкара си прави планове дори и за трети транш пари от Европейския съюз.
Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?