"Шпигел": Цацаров и Борисов са нарушили закони, за да угодят на Ердоган

Бившият главен прокурор отрече прокуратурата да има нещо общо с екстрадицията на Бююк

Ердоган и Бойко Борисов, сн. БГНЕС, архив

Българското правителство и бившият главен прокурор Сотир Цацаров са помогнали на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара и по този начин са нарушили международни конвенции и правни принципи, пише авторитетното издание "Шпигел" в свое разследване по темата.

Материалът е публикуван под заглавие "Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган". Dnevnik. bg oтбелязва, че е използвана думата handlanger, която има смисъл на лоялен служител, поддръжник или помощник, който не е някой важен подизпълнител в системата, но изпълнява съмнителни или криминални действия и единствената им стойност за една организация е, че са безусловно лоялни на боса.

В публикацията е описан случаят на Абдула Бююк, в чиято депортация от България са участвали и български спецслужби.

Бююк е бил издирван от Анкара заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен. Той е бил тихомълком предаден на турските власти през август 2016 г. по начин, който е критикуван от много места. Това стана без съдебен процес, без възможност той да се консултира с правен съветник или семейството си или да инициира обжалване срещу предаването, а вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала политическо убежище на турския гражданин.

Сега германското списание разкрива, че съдбата на Бююк е била обсъждана - или по-скоро предрешена - още в първите дни след опита за преврат през лятото на 2016 г. Изданието се позовава на секретни съобщения от турското посолство в София.

"Веднага след опита за преврат в Турция премиерът Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския посланик в София. Според турски дипломатически доклад разговорът е бил за случая с Бююк.

"Г-н Борисов разбира колко сериозен е въпросът... Правилното сега ще е да се организира лична среща на най-високо държавно ниво между правосъдните органи, за да започне нов съдебен процес", пише в документа.

В друго съобщение от посолството турските дипломати обявяват, че премиерът ще уреди да се намери "бързо уреждане на въпроса", пише списанието, цитирано от dnevnik.bg.

"Фактически скоро след това е имало среща между турския посланик и тогавашния български прокурор Сотир Цацаров. От съобщението излиза, че, изглежда, висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк. Турската страна била подканена да изпрати ново искане за екстрадиране. "Главният прокурор Цацаров ще излезе през август в годишната си отпуска. Но преди това той лично ще се заеме със случая", пишело в писмо на посолството за вътрешна кореспонденция."

Заключението е, че "тайните съобщения от турското посолство, които "Шпител" получи, сочат, че Борисов, Цацаров и тайните служби на България активно са участвали в депортирането на член на турската опозиция (...) и то след като български съдилища преди това категорично са отхвърлили искането за екстрадиране".

Изданието твърди, че по този начин Борисов е помагал на Турция да преследва политически опоненти, а това нарушава международни конвенции. В повечето европейски държави, продължава "Шпигел", съдът смята делата в Турция след метежа за политически мотивирани и блокира екстрадирането на турски граждани, защото не могат да разчитат в родината си на честен процес. "В случая с Бююк и в България две съдилища са стигнали до същите изводи."

Ердоган обвинява Германия в подпомагане на тероризма, нарича Франция "провокатор", през март изпрати хиляди мигранти по гръцката, но не и по българската, граница и през последните седмици заплашва с война Гърция, но на една страна от ЕС подобни тиради на турския президент са ѝ спестени, допълва авторът Максимилиан Проп. "Между Ердоган и Борисов има специално приятелство."

Бююк повече от 3 години след екстрадирането е арестуван, като е под домашен арест от декември 2019 г. "Сходна изглежда съдбата и на други 7 турски граждани, депортирани от България през октомври 2016 г. Нито Борисов, нито Цацаров пожелаха да коментират нещо по въпроса, когато ги потърсихме."

"Шпигел" казва, че "тайното сдружаване с турския режим", което, изглежда, е извършил Цацаров, изобщо не се е отразило на кариерата му.

Цацаров отрече прокуратурата да има нещо общо с екстрадицията Бююк

След публикацията бившият главен прокурор Сотир Цацаров отрече прокуратурата да има нещо общо с процедурата по екстрадиция на издирвания по политически причини турски бизнесмен Абдула Бююк.

Пресцентърът на Антикорупционната комисия, която Цацаров от края на миналата година оглавява, разпространи позиция, в която пише, че март 2016 година две съдебни инстанции са отказали екстрадиция на Бююк. 

"През март 2016 г. Софийският градски съд не допусна екстрадиция на турския гражданин Абдула Бююк, по молба, предявена от компетентните органи на Република Турция. Решението на СГС бе потвърдено от Апелативния съд – София. В това производство по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, искането на молещата държава се изпраща на Върховната касационна прокуратура, която задължително постановява задържане на лицето за срок до 72 часа и изпраща преписката на съответния окръжен прокурор. Следва искане за задържане под стража и разглеждане на делото от съда, на две инстанции, с участието на прокурор. Така се процедира с всяка молба за екстрадиция, включително и с тази, касаеща Бююк", посочва Цацаров. 

Той обяснява, че след опита за преврат в Турция, по искане на посланика на тази страна у нас, е проведена среща в Съдебната палата.

"В хода на разговора съм поддържал категоричната позиция, че ново искане на турската страна за екстрадиция на Абдула Бююк със същите основания е недопустимо. Отклонено е предложението за посещение в София /във Върховната касационна прокуратура/ на турски магистрати, с които случаят "Бююк" да бъде дискутиран".

Ролята на МВР 

През август 2016 г. Абдула Бююк е предаден на турските власти в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България. 

По този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Бююк е "липсата на валидни документи" и че той "е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи".

Преди това вицепрезидентът на България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас.

"Нито аз, като главен прокурор тогава, нито въобще прокуратурата имаха участие в тази процедура. Предаването на Бююк на турските власти е извършено по реда на Закона за чужденците в Република България, а не чрез екстрадиране", посочва той. 

"Статията в "Шпигел" е предшествана от публикация с идентично съдържание и документи в Клуб Z - "България и ловът на гюленистите", 15 – 16.07.2020 г., автор Димитър Ганев. Без да коментирам целите на тези публикации и начина на предаването им в посочените български медии, мога ясно да заявя, че не съм допуснал каквито и да е нарушения на закона. В този, а и в други подобни случаи, налагали официални контакти с чужди дипломати у нас, съм се придържал стриктно към законовите правомощия на главния прокурор и българските национални интереси", завършва бившият главен прокурор.

Калфин: Властите изпълняваха всички желания на Ердоган 

Бившият външен министър на България Ивайло Калфин коментира пред БНР, че властите в България по онова време са изпълнявали всички желания на Ердоган.

"Това още продължава", добави той.

По думите на Калфин предаването на турски граждани на Анкара е било наистина в нарушение на международното право, особено, когато се знае, че връщайки се в Турция, тези хора имат абсолютно неизвестна съдба, могат да бъдат подложени на много тежки репресии, включително и заплаха за живота.

Споделяне

Още по темата

Още от България