На преговорите цари безизходица, споразумение да 24 април не е възможно

"Шпигел" за Гърция: Пет години стигат

Пазарът в Гърция изпитва остър недостиг на ликвидни средства

Волфганг Шойбле, германският финансов министър.

"Пет години стигат", провъзгласява в свое заглавие в сряда германското сп. "Шпигел".

"Въпреки 60-те месеца и 240-те милиарда евро, които бяха дадени на Гърция, страната е застрашена от фалит, а правителството ѝ не иска или не може да погаси своя дълг. След толкова време, политиката и парите не са променили нищо", пише германското издание, цитирано от гръцкия сайт нюз.ин.

Единственото нещо, което държи Гърция и нейното нерешително правителство в еврозоната, е най-вероятно това, че никой не се осмелява да сложи край на тази игра, изтъква "Шпигел" и допълва, че "нито Ангела Меркел, нито Марио Драги, нито Жан-Клод Юнкер искат да са тези, чийто глас е изхвърлил една цяла страна от еврозоната".

В. "Зюддойче цайтунг" твърди, че на преговорите за Гърция сега цари безизходица и че тя се дължала на факта, че преди всичко правителствената партия СИРИЗА няма единна позиция, а премиерът Алексис Ципрас се страхувал, че и най-малко отстъпление би довело до рухване на управляващата коалиция.

В Еврогрупата се смята, че е "просто невъзможно" да бъде постигнато споразумение на 24 април, а в Европейската комисия цари смесица от разочарование и склонност към оттегляне от преговорите, пише още германският вестник.

Преговорите между правителството на Гърция и нейните международни кредитори са в решителна фаза. Евентуално споразумение на срещата на Еврогрупата на 24 април. Еврокомисията е поставила неофициален срок до 20 април, за да бъдат договорени представените от Атина мерки за реформи.

В следващите дни преговорите се очаква да се водят най-вече върху настойчивото искане на кредиторите на Гърция за намаляване на пенсиите, което категорично се отхвърля от гръцката страна. "Трънливи" оставали също проблемите по дупката в бюджета, повишаването на ДДС, съкращенията в държавната администрация и приватизацията.

Гръцки министър е оптимист

Гръцкият втори външен министър с ресор за международните икиномически отношения Евклидис Цакалотос обаче изразява увереност, че новото правителство в Атина ще постигне споразумение с кредиторите на срещата на Еврогрупата на 24 април, съобщава нюз.ин.

В интервю за британския в. "Гардиън" Цакалотос признава, че "кабинетът Ципрас има някои проблеми", които можело да се очакват от едно правителство без опит, но подчертава, че критиката срещу него е несправедлива.

Има някои проблеми, които би могло да бъдат очаквани от една ново правителство без опит, но ние сме обезпокоени от факта, че се упражнява несправедлива критика относно готовността на гръцкото правителство и способността му да предостави подробни данни във връзка с амбициозната му програма за реформи, казва гръцкият втори министър пред британския вестник.

Мога да ви уверя, че работим усилено за осъществяване на добрия сценарий, напълно съм убеден, че споразумение ще бъде постигнато на 24 април, допълва той, отбелязвайки, че съвсем не е необикновено споразумения да се сключват в последния момент.

Цакалотос изтъква, че споразумение би могло да бъде постигнато, ако кредиторите на Гърция не продължат да настояват правителството на СИРИЗА да приложи мерки, които даже предишният кабинет на премиера Андонис Самарас не е могъл да приложи. "Не мисля, че те ще направят това", казва още той, подчертавайки, че правителството в Атина е ясно проевропейско.

Страната изпитва остър недостиг на ликвидни средства

Пазарът в Гърция изпитва остър недостиг на ликвидни средства и заплашва да блокира работата на предприятията, които без достъп до банките са принудени да оцеляват със собствени капитали, алармира гръцкият в. "Имерисия".

В свой доклад гръцката централна банка предрупреждава, че ще затегне критериите, по които институцията ще финансира бизнеса през второто тремесечие на тази година.

Пазарът "пресъхва" откъм ликвидност и надеждите на фирмите и най-вече на малкия и среден бизнес за финансиране намаляват, а централната банка затяга кранчето, отбелязва вестникът.

Според компетентни източници банките са свили максимално извършваните от тях операции, като само за последните четири месеца те де факто са се занимавали само с плащания на данъци, заплати, пенсии и тегления на пари.

Стагнация е регистрирана през първото тримесечие и по отношение на отпускането на кредити от гръцките банки за бизнеса и домакинствата, пише още вестникът.

Същевременно стана ясно, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е вдигнала до 74 милиарда евро от 73,2 милиарда евро, тоест с 800 милиона евро, тавана на механизма за спешна ликвидна помощ ЕЛА (ELA), който позволява на гръцките банки да теглят средства от централната банка на страната.

Миналата седмица този лимит на механизма бе вдигнат с 1,2 млрд. евро до 73,2 млрд. евро.

Изнесените данни показват, че досега гръцките банки са получили ликвидност от механизма ЕЛА на стойност около 70 млрд. евро. Очаква се следващата седмица ЕЦБ отново да преразгледа този механизъм.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа