Шпионски скандал в ООН - централата й в Женева подслушвана

Модерна подслушвателна система е била открита в зала в сградата на ООН в Женева, предадоха информационните агенции. Администрацията на сградата е потвърдила новината пред швейцарска телевизия.

Най-вероятно устройствата са били поставени преди 3-4 години при ремонта на помещения в сградата. Според първоначалните сведения те са произведени в Русия или Източна Европа.

Засега не е известно кой е поставил и използвал устройствата, които са давали възможност да се подслушват и записват конфиденциални разговори на високопоставени лица от световната политика - от Кофи Анан до Колин Пауъл.

Техниката е открита в двоен таван на така наречения "Френски салон", който се намира точно до съвещателната зала в сградата и в който се провеждат най-поверителните разговори. В тази зала са се дискутирали най-важните световни въпроси - от положението в Близкия изток, до Иран и Афганистан.

Залата е използвана за ви5деоконференции с централата на ООН в Ню Йорк. В нея освен това са провеждани частни разговори на министри от големите държави във връзка с Ирак.

Швейцарският експерт по сигурността Даниел Югстер заяви, че откритите подслушвателни устройства са много усъвършенствани дават възможност записаният звук незабавно да се ретранслира. Размерът на откритата техника показва, че тя е от три или четири години.

ББС припомня твърденията отпреди две години, че висши служители на ООН са били подслушвани в периода преди войната в Ирак от страни като САЩ и Великобритания.

Още от Свят