Шпионски център от времето на тоталитарния режим беше открит в Словения

Шпионски център от времето на тоталитарния режим беше открит в Словения

Шпионски център от времето на тоталитарния режим бе открит при ремонтни дейности в Словения. Той се е използвал за подслушване на желаещите да посетят една от забележителностите в страната.

Микрофони, уреди за подслушване и тайни документи. Това е част от оборудването на четирите стаи открити край пещерата Постойна в Словения. Те се намират зад стената на хотел, който се намира в непосредствена близост до природната забележителност. Работници случайно попадат на находката при ремонтни дейности, съобщи БНТ.

Собственикът на компанията, която поддържа хотела и пещерата смята, че шпионските стаи са построени около 1969 година. Местният изследовател Игор Омерза заявява, че стаите би трябвало да са използвани от службите на режима, който е управлявал преди независимостта на Словения през 1991 година.

"Тази стая е била използвана от Отдела за защита на народа - секретната полиция в Словения. При изследване на архивни документи открих 45 подобни места. Не бях намерил точните адреси, само градове - Постойна беше един от тях”, разказа Игор Омерза.

”Нещата, които са се случвали в тези центрове са били част от широка система, управлявана от Отдела за защита на народа. Те са били използвани за проследяване на хора, за които се е смятало, че са политически опоненти въпреки, че някои изобщо не са били такива", допълни той.

Стаите са се намирали пред големи, стоманени стени, като не е имало ключ за влизане. Вътре са открити старо обзавеждане и телефонни апарати, които са били покрити от дебел слой прах, което най-вероятно означава, че стаите не са използвани от десетилетия.

Мястото е избрано заради хотела, в който са отсядали много от висшите политически фигури на бивша Югославия, както и чуждестранни гости.

Споделяне

Още от Свят