Шпионските скандали с бивши служители на РУМНО като Deja Vu

Шпионските скандали с бивши служители на РУМНО като Deja Vu
Осем години, след като в София гръмна шпионски скандал с главното участие на бивш кадър на Разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана (РУМНО), сценарият се повтори и в Букурещ. В първия случай нямаше съмнения, че краен получател на информацията е Русия и това доведе до безпрецедентното отзоваване на руския военен аташе у нас Владимир Ломакин и на още един дипломат. Във втория връзката с Русия подлежи на доказване, но според румънските медии е явна.

На 6 март 2001 година о.р. полк. Яни Янев, бивш шеф на аналитичната дирекция на РУМНО, бе арестуван пред вратите на руското посолство в София с чанта, пълна с материали с гриф “Строго секретно”. Почти по същото време в служба “Военна информация” на Министерството на отбраната (бивша РУМНО) е арестувана Лиляна Гешева, шеф на секретната секция на служба “Военна информация”.

Янев е имал среща с военния аташе на Русия у нас Владимир Ломакин, като целта е била да му бъде предадена сводка за положението на Балканите, която получил от Лиляна Гешева. Скандалът доведе до отзоваването на Ломакин, а Янев и Гешева бяха дадени на съд.

Софийският военно-окръжен съд осъди Гешева на четири години лишаване от свобода, а Яни Янев - на три и половина години. След това делото започна да се влачи по съдебните инстанции и случаят отшумя.

Самият Ломакин има ''кариера'' в подобни скандали. През 1993 г. е бил отзован от Полша заради шпионска афера.

Запознати твърдят, че срещу двамата са били събрани достатъчно доказателства, но Военната прокуратура не е имала достатъчно опит с шпионски казуси и не e могла да постигне адекватни присъди, които да издържат на обжалване. В годините след задържането на Янев пък повечето от работилите по случая по един или друг начин били принудени да напуснат съответните служби.

Осем години по-късно в Букурещ бе арестуван българският гражданин Петър Зикулов заедно с румънския офицер Флоричел Аким. И двамата са признали, че са предавали информация на Украйна. Арестуваният българин е племенник на дългогодишния началник на българското военно разузнаване отпреди 10 ноември 1989 г. (РУМНО) ген.-полковник Васил Зикулов. От 1998 до 2000 г. е бил помощник-военен аташе в Букурещ, след което напуска армията и започва търговска дейност.

През 2001 г. се установява със семейството си в Румъния, където поставя основите на шпионска мрежа, както твърдят румънски медии. Зикулов и Аким се признаха за виновни, че са шпионирали в полза на Украйна, но местните медии твърдят, че крайният получател на информацията най-вероятно е Русия.

Според запознати Русия е насочила вниманието си именно към бивши кадри на разузнаването, тъй като след напускането им от системата, не се контролират стриктно, а и имат ''възпитание'' и опит в отношенията с Русия.

И о.р. полк. Яни Янев, и Петър Зикулов са бивши служители на РУМНО, каквито има и сред сегашните кадри на военното ни разузнаване, чиято дейност се регламентира едва с няколко члена в Закона за отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от България