Сп. "Тайм":

Шпионският скандал между САЩ и Германия е сладка музика за ушите на Путин

Шпионският скандал между САЩ и Германия е сладка музика за ушите на Путин

"Сложно е да преговаряш с хора, които дори у дома си разговарят шепнешком, защото се боят, че американците ги подслушват", - така Владимир Путин отговори на въпрос как
разговаря с европейските лидери, зададен му по време на маратонската му сесия по отворена линия през април. "Чуйте ме, аз говоря сериозно, това не е шега", продължи Путин, когато в
залата се раздаде смях, пише списание "Тайм".

Американският журналист Саймън Шустър припомня този случай в статия в последния брой на сп. "Тайм", като казва, че Путин "сигурно още по-трудно би сдържал усмивката си, научавайки за последния шпионски скандал между САЩ и Германия, избухнал тази седмица".

Вчера германските власти помолиха резидента на ЦРУ в американското посолство в Берлин да напусне страната, след като спецслужбите на федералната република откриха в редиците си двама американски шпиони наведнъж. Твърди се, че те продавали тайни на американците от бюрата си в германското разузнаване - БНД, т.е. подвизавали се като двойни агенти.

Макар че информацията, подадена от двамата, бе окачествена от външния министър Томас де Мезиер като "смехотворна", на никого в германската столица не му беше до смях, пише Шустер.

Докато Западът се оказа в най-сериозния си спор с Русия от времената на студената война, САЩ и Европа повече от всякога се нуждаят от единен фронт против Кремъл, подчертава той.

Прокарването на новия цикъл от западни санкции срещу Русия изисква голям обмен на разузнавателни данни между САЩ и европейските им съюзници, - се казва в статията. -

Техните разузнавания трябва взаимно да си предоставят доказателства за руската намеса в събитията в Източна Украйна - доказателства, които често се получават чрез шпионаж.

Така че колкото и смехотворно да изглежда на властите в Берлин американският шпионаж в Германия, тяхната реакция прекъсва главния канал именно за такава конфиденциална връзка с Вашингтон."

Подобни новини са сладка музика за ушите на Путин, констатира журналистът. По време на целия конфликт със Запада заради Украйна Путин се стараеше да вбие клин между западните страни, да накара европейците да преосмислят трансатлантическите си връзки, пише той.

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят