Шпионският скандал може да се окаже най-тежкият за едно десетилетие

Това може да се окаже най-тежкият случай на шпионаж за повече от едно десетилетие, пише Берлинер Цайтаунг по повод арестувания служител на германската разузнавателна служба (BND) Инго-Йохан Ш., уличен в предаване на информация на българката М. Д.

От 1990 г. , когато беше разкрита Щази-агентката Габриеле Гаст, до сега не е имало друг публично разгласен случай за информатор от средите на ДНП. През 1990 г. известната немска политоложка Габриеле Гаст бе заловена, че предава информация на генерал-майор от бившата ГДР. Тя бе осъдена на 6 години и девет месеца лишаване от свобода. Станалата известна като "шпионка по любов" Гаст постъпва на работа в немското разузнаване през 1973 г., но след като започва връзка с източно-германеца тя системно му предава всички тайни, до които е имала достъп като служител на BND.

В средата на 90-те бе разкрит и един руски шпионин в германското разузнаване, но случаят не бе огласен публично, пише още немското издание. Без резултат остана и разследването срещу бившия шеф на BND Волкер Фьорч, който през 1997 г. попадна под подозрение, че предава информация на Русия. На главния прокурор на Германия му трябваха 16 месеца, за да събере материали по случая "Фьорч", след което се установи липса на доказателства. Според подозренията шефът на BND е бил внедрен на този висок пост от Москва.

Споделяне

Още от България