Шрьодер даде рамо на новия грузински президент

Германският канцлер Герхард Шрьодер обеща помощ за новия грузински президент Михаил Саакашвили в момент, когато премиерът на подкрепяната от Москва сепаратистка република Абхазия заплаши, че ако Грузия иска да възстанови териториалната си цялост, може да избухне военен конфликт.

Германия ще изпрати свои специалисти в Грузия, които да съдействат за подема на националната икономика и за развитието на демократичните процеси, заяви Шрьодер на пресконференция днес в Берлин след среща с президента Саакашвили.

"Грузия е ключова страна в един труднен и пълен с конфликти район", заяви Шрьодер, цитиран от Асошиейтед прес. "Стабилността на Грузия при новия президент е постижима и нашата подкрепа е сигурна", подчерта той.

Германия обмисля да отпусне 26 млн. евро за грузинската икономика, като вече е дала над 17 млн. долара, с които енергийният сектор на страната да издържи през зимата.

Грузинският президент днес завършва официалното си посещение в Берлин - първата му визита в европейска столица. Той съобщи, че ще посети Москва на 11 февруари, след като обиколи Западна Европа.

Саакашвили, който оглави протестите на опозицията, довели до оставката на бившия президент Шеварднадзе, спечели убедително президентските избори през януари. Той настоя Русия да изтегли войските си от Грузия и обеща да възстанови териториалната цялост на страната.

Междувременно премиерът на отцепилата се република Абхазия обяви, че над две трети или по-точно 72 процента от населението на страната му вече притежава руски паспорти.

В инервю за Росийская газета Раул Хаджимба казва: "Знаем отлично, че без руския съсед няма да можем да съществуваме и да се развиваме пълноценно".

"Ако умиротворителните сили си отидат, положението ни ще се влоши сериозно", смята той, визирайки 2000 руски миротворци, разположени в зоната на грузинско-абхазкия конфликт от 1994 г.

След военният конфликт между Грузия и Абхазия през 1992 г.

Абхазката република се отцепи и обяви независимост през 1993 г.

"От 10 години ние сме независима държава. Засега никой не ни признава, но не може да става и дума за връщане към Грузия", изтъкна в интервюто Хаджимба, като не изключи възможността от нов въоръжен конфликт с Тбилиси.

Споделяне

Още от Свят