Шрьодер даде рамо за членството на Турция в ЕС

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който бе на посещение в Берлин, и германският канцлер Герхард Шрьодер заявиха, че са уверени, че Турция ще получи през тази седмица зелена светлина за започване преговори за членство в ЕС.

Европейската комисия трябва да проведе среща в сряда, за да обсъди дали Турция е изпълнила всички политически изисквания, за да започне преговори.

Турция извърши коренни реформи, като например, отмяна на смъртната присъда, но предстои да изпълни всички критерии в областта на спазването на човешките права.

Въпреки това, според кореспонденти, всеобщо е мнението, че Турция ще получи разрешение да започне преговори за членство.

Ердоган заяви в неделя, че присъединяването на мюсюлманска държава към ЕС ще допринесе за подобряване на отношенията между цивилизациите и изрази увереност, че Европейската комисия ще препоръча Анкара да започне преговори за членство със съюза, предаде Асошиейтед прес.

На обща пресконференция Шрьодер и Ердоган изразиха увереност, че докладът на ЕК ще бъде положителен за Турция.

Искам да изтъкна, че турското правителство е решено и има политическата воля да продължи с прилагането на реформите в страната, изтъкна Ердоган. Той подчерта, че страната му ще приеме само преговори за пълноправно членство в ЕС, а не за привилегировано партньорство със съюза, както предложи германската консервативна опозиция.

Лидерите на ЕС трябва да решат на срещата си през декември дали да насрочат дата за започване на преговори с Турция.

Ако ЕК препоръча започването на преговори за членство с Анкара, Германия ще гласува през декември за започването на такива преговори. И двамата с Ердоган сме съгласни, че става дума единствено за преговори за членство и нищо повече, изтъкна от своя страна Шрьодер. Той отбеляза, че Турция е символ за стабилност в региона. Германия напълно ще подкрепи започването на преговори с Турция, ако ЕК заключи, че страната е изпълнила политическите критерии за членство, отбеляза още германският канцлер.

Турският премиер обвини в популизъм европейските политици, които изразиха недоволство от перспективата Турция да стане член на ЕС. "Всеки, който поставя под въпрос дали Турция може да бъде пълноправен член на съюза, не зачита процедурите", подчерта той в интервю за германската телевизия N-TV.

Влизането на Турция в ЕС е основната цел, а според някои анализатори - основание за съществуванието на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган - формация с ислямистки корени, която обаче заявява, че е изоставила напълно предишната си политическа програма.

Алтернативите пред Турция

Един отказ от страна на ЕС би потопил Турция - мюсюлманска, но с напълно светско управление - в дълбока криза на идентичност, смята Догу Ергил, професор по политически науки, цитиран от АФП.

Турците все още имат нужда да отговорят на редица въпроси, засягащи тяхната идентичност. Дали са граждани или селяни, западняци или ориенталци, мюсюлмани или светски хора, казва той.

Една лоша изненада от страна на ЕС би могла да накара Турция да търси нови съюзи.

Турските ръководители вече обявиха, че при такава перспектива страната ще намери алтернатива; някои високопоставени военни, при това твърди привърженици на светските принципи, твърдят, че страната би могла да развие връзки с ислямска Република Иран.

Ако Турция установи, че присъединяването ѝ към ЕС няма да стане в кратък срок, тя би могла да възприеме своята роля повече като роля на регионален действащ фактор, да се опита да се сближи с Близкия изток или да се стреми да подобри връзките си с Русия и Иран, посочва г-жа Чигдем Наш от Института за европейската общност към Мармарския университет.

Според нея тази промяна на ориентация ще има ограничено значение: нито една от тези страни не представлява алтернатива на ЕС, който е единственият пример в света на икономическо и политическо обединение.

В областта на вътрешната политика един отказ от страна на ЕС би поставил Ердоган в трудно положение.

Ако Партията на справедливостта и развитието няма вече попътния вятър на ЕС, тя ще загуби политическа ориентация и превъзходството си над съперниците си, смята Ергил.

Политологът Илтер Туран предвижда възможността за атаки срещу правителството на Ердоган, идващи от антиевропейски кръгове, които може да заявят, че са видели правилно нещата отначало.

Ердоган няма да има отговори, които да даде на техните аргументи, и неговата политическа кариера ще бъде в опасност.

Той ще бъде изправен пред предизвикателството на тези, които в средите на Партията на справедливостта и развитието желаят да променят нейните ръководители, прогнозира Туран, цитиран от АФП.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?