Шрьодер: Изпитваме срам за нацистките лагери

Германският канцлер Герхард Шрьодер изрази чувството на срам на сънародниците си за нацистките концлагери. В реч по време на възпоменателните церемонии по случай 60-годишнината от освобождението на Освиенцим Шрьодер заяви, че преобладаващото мнозинство германци днес не носят вина за Холокоста, но носят специална отговорност.

Германия ще изпълни моралния си дълг да пази спомена за нацистките престъпления, заяви канцлерът.

Не може да има компенсация за ужаса, мъченията и страданието в концентрационните лагери, продължи той и подчерта, че изкушението всичко да бъде забравено е голямо, но германците няма да му се поддадат.

Германските лидери ще защитават разрастващата се еврейска общност в страната от антисемитизма, чието съществуване не може да бъде отречено, посочи Герхард Шрьодер в реч в берлински театър, организирана от Международния комитет за Аушвиц.

Между 1 и 1,5 милиона затворници, повечето евреи, загинаха в газовите камери в Аушвиц през Втората световна война. Броят на загиналите евреи в Холокоста е около 6 милиона, напомня АП.

Германският президент Хорст Кьолер ще представлява страната си след два дни на церемониите в Освиенцим за 60-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер от съветската армия.

На извънредна сесия в понеделник на Общото събрание на ООН, посветена на освобождаването на Освиенцим, германският външен министър Йошка Фишер каза, че е дълг на неговата страна да забрани всички форми на антисемитизъм и нетолерантност.

Генералният секретар Кофи Анан заяви, че ООН никога не трябва да забравя, че е била създадена в отговор на злините, извършени от нацизма.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?