Шрьодер напомни на България да не намалява темпа на европромените

Германският канцлер Герхард Шрьодер поздрави България за приключването на преговорите с Европейския съюз, но напомни, че сега ни предстои да покажем същата динамика и при прилагането на практика на поетите ангажименти.

Постигнатото при преговорите трябва да бъде приложено и да стане обществена действителност, това е от решаващо значение, каза Шрьодер и изрази готовност на германската страна да окаже помощ на България.

В петък германският канцлер пристигна на няколкочасово посещение в София, идвайки от Румъния и на път за откриването на Олимпиадата в Атина.

На съвместен брифинг с българския премиер Симеон Сакскобургготски, германският канцлер отбеляза, че предсрочното приключване на преговорите между България и ЕС през юни т.г. се дължи на динамиката на реформите в нашата страна.

Според графика на Еврокомисията, преговорите с България и Румъния трябва да приключат до края на 2004 г., общият договор за присъединяване да се подпише през 2005 г., а от 1 януари 2007 г. двете държави да се присъединят към съюза. За разлика от България, Румъния все още не е затворила пет преговорни глави. Северната ни съседка не е получила и признание за функционираща пазарна икономика, един от основните икономически критерии към кандидатките.

Социалдемократът Шрьодер мечтае за единен социално-икономически модел в Европа

В Европа трябва да се създаде единен социално-икономически модел, за да се изравнят условията на живот в отделните държави, заяви канцлерът Герхард Шрьодер пред участниците в българо-германския бизнес форум.

"Не е трудно да се създаде икономика, при която благоденства една - трета от обществото, друга една-трета едва свързва двата края, а останалата част не може да оцелее", каза Шрьодер, който определи социалните проблеми като едно от трите сериозни предизвикателства пред Европа.
още

Официално приключването на преговорите между България и ЕС ще бъде обявено на предстоящата среща на върха на Европейския съвет през ноември или декември т.г. Шрьодер изрази надежда, че София ще подпише договора за присъединяване към ЕС идната пролет.

Същевременно той не пропусна да напомни, че присъединяването на България към ЕС е свързано с членството на Румъния. Според Шрьодер има основателни очаквания, че и северната ни съседка ще успее да приключи преговорите навреме.

В София Шрьодер специално подчерта и ангажимента на Германия към членството на Турция в ЕС.

Шрьодер отново ще разговаря с Кадафи за петте българки

По време на брифинга в София, в отговор на въпрос германският канцлер потвърди, че при визита в Либия ще разговаря с лидера на Джамахирията Муамар Кадафи за съдбата на петте български медицински сестри, осъдени на смърт по СПИН-делото.

Герхард Шрьодер напомни, че е изпълнил обещанието си пред Симеон Сакскобургготски от май т.г. да разговаря по телефона с Кадафи за съдбата на петте българки. "Аз направих това и след това информирах министър-председателя Сакскобургготски. Ние искаме хуманитарно разрешаване на проблема", каза Шрьодер в София.

Канцлерът каза още, че отново ще постави този въпрос при негово евентуално посещение в Либия. Шрьодер уточни, че все още няма определена дата за посещение, но допълни, че предпоставките за това вече са по-добри.

Преди дни Германия постигна споразумение с либийските власти за компенсациите, които Триполи ще изплати на близките на някои от жертвите на бомбения атентат срещу дискотеката "Ла Бел" в Берлин през 1986 година.
Успешния край на преговорите с Германия, както и съдбата на петте българки бяха поставени като условие от Европейския съюз пред Либия за пълното възстановяване на отношенията.

Енергетиката и инфраструктурните услуги в зоната на немския инвестиционен интерес към България

Енергетиката и инфраструктурните услуги се очертават като най-интересните за немските инвеститори сфери в България, стана ясно още от изявленията на германския канцлер.

Говорейки за икономическите взаимоотношения между Берлин и София, Шрьодер конкретно посочи енергетиката, газовия пазар, водоснабдителните и транспортните инфраструктурни услуги.

По думите на канцлера, реформите през последните няколко години в България вече са "подготвили почвата" за немски инвестиции у нас. Като пример той посочи обявеното преди дни намерение на "Кауфланд" да инвестира 300 млн. евро в изграждането на поне 40 супермаркета в България, като планът е първите 10 да заработят още през 2005 г.

Договорът с "Даймлер Крайслер" ще бъде намален заради редуцирането на армията

Общият брой на автомобилите, които немската компания "Даймлер Крайслер" ще достави през следващите години, ще бъде по-малък от предварително планираните 12 800 автомобила, заради допълнителното съкращаване на армейски структури и поделения. Това съобщиха в петък от министерството на отбраната, цитирани от Дарик радио. Цялата сделка за подмяна на автомобилния парк на Българската армия се оценява от 500 млн. до 1 млрд.лв.
още

Герхард Шрьодер определи като добра перспектива и договорът на концерна "Даймлер Крайслер" с българското министерство на отбраната за доставката на 112 военни автомобили, който бе подписан днес. Договорът е първата стъпка от сключения в края на миналата година документ за стратегическо партньорство между военното министерство и концерна за подмяна на автомобилния парк на българската армия. Според него, до 2017 г. компанията трябва да изнесе за България общо 12 800 автомобила.

Канцлерът подчерта, че при изпълнение на подобни договори за сътрудничество, германската промишленост купува повече от две трети от необходимото за даденото производство от страната партньор - в случая България.

Въпреки постигнатото, все още има какво да се прави, каза Герхард Шрьодер. По-късно той и премиерът Сакскобургготски откриха българо-немски бизнес форум с участието на над 300 представители на фирми от двете страни.

Първанов очаква "мощен" немски инвеститорски интерес към България
Очаквам още по-мощен инвеститорски интерес към България от страна на германския бизнес, каза президентът Георги Първанов, който също се срещна с канцлера Шрьодер. Президентът, цитиран от прессекретариата на "Дондуков"2, е изразил надежда германският бизнес да се ангажира по-активно с изграждането на инфраструктурите обекти в региона, които са най-сигурната инвестиция в стабилността на Югоизточна Европа. Първанов е благодарил на Шрьодер за активната експертна и политическа помощ на Германия в подготовката на България за НАТО и ЕС.
Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?