Шрьодер обвини САЩ, че искат да доминират в света

Германският канцлер Герхард Шрьодер отново потвърди своя категоричен отказ да подкрепи американска военна акция в Ирак, като го обоснова този път и с амбиции на САЩ да доминират в световната политика.

Изправени сме пред "историческа ситуация", в която трябва да се избира между това една сила да доминира в света, или да се търси международно решаване на конфликтите; да се приеме, че войната е нормално средство за решаване на конфликтите, или че мирните пътища са за предпочитане. Това заявил Шрьодер на заседание на ръководството на Германската социалдемократическа партия в Берлин, казаха участници в заседанието, цитирани от ДПА.

Канцлерът опровергал твърдението, че има спор между него и външния министър Йошка Фишер за германския курс по иракската криза. Германия не е изолирана в Европа, казал още Шрьодер.

Той отрекъл също така съществуването на таен германско-френски план, предвиждащ изпращане на сини каски в Ирак. Германия обаче изцяло подкрепя инициативата на Франция в Съвета за сигурност за разширяване на оръжейните инспекции на ООН, казал германският канцлер.

Германската политика за Ирак предизвиква силно напрежение между канцлера Герхард Шрьодер и външния министър Йошка Фишер, пишат днешните германски вестници, предаде АФП.

"Арктически студ между Шрьодер и Фишер" е заглавието на водеща статия в най-четения в Германия в. Билд. Говорител на правителството обаче незабавно опроверга информацията, а говорителят на външното министерство определи статията като "глупост". Отношенията между външния министър и канцлера са добри и ще останат такива, отбелязаха двамата говорители.

Позовавайки се на близки до правителството източници, в. Билд твърди, че в телефонен разговор по време на Международната конференция по сигурността в Мюнхен Фишер силно разкритикувал канцлера Шрьодер, че е разкрил пред пресата информация за тайния френско-германски план за разрешаване на иракската криза.

В днешния си брой германският седмичник Шпигел, цитирайки съветник на Шрьодер, съобщи за съществуването на таен френско-германски план за мирно разоръжаване на Ирак. Според вестника планът предвиждал пълно разоръжаване на страната и мироподдържащи части на ООН да поемат пълен контрол върху иракската територия и да следят за процеса на разоръжаване.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?