Шрьодер призова за разхлабване на бюджетните рестрикции в еврозоната

Германският канцлер Герхард Шрьодер призова за радикална реформа в Пакта за стабилност и растеж на ЕС, която да даде възможност на страните членки за по-голяма гъвкавост във връзка с бюджетния им дефицит.

Според Шрьодер съществуващите фискални правила трябва да бъдат разхлабени и да позволят на страните при определени условия дефицитът им да надхвърля сегашния горен праг от 3%.

В статия, публикувана във в. Файненшъл таймс, Шрьодер казва, че правителствените ръководители трябва да имат основата дума за реформите.

Промените в Пакта за стабилност и растеж се очаква да бъдат договорени на икономически форум през март.

Според сегашните правила, на страните, чиито дефицит надхвърля 3%, трябва да бъдат наложени големи глоби от страна на Еврокомисията. Въпреки това няколко страни, сред които и Германия, съзнателно нарушават правилата от 2002 г., без обаче да са им наложени финансови наказания.

Миналия месец ЕК призна, че няма да налага санкции на нарушителките.

Герхард Шрьодер, който силно поддържаше Пакта за стабилност, когато той беше създаден през 1990-те години, сега е сред най-силните привърженици за промяна на правилата.

Според него Пактът ще работи по-добре, ако интервенцията от страна на европейските институции върху бюджетния суверенитет на националните парламенти е позволен само при много ограничени условия.

Само ако се зачитат компетенциите на националните парламенти, страните членки ще имат желание да насочват своята политика по- плътно към икономическите цели на ЕС, пише Шрьодер.

Той посочва, че бюджетните дефицити трябва да могат да надвишават 3 процента и на съответната страна да не се налагат санкции, ако тя изпълнява определени критерии.

Сред тях са такива като планирани скъпи реформи, икономически климат, наличие на стагнация, специфично финансово натоварване (като плащанията на една страна в бюджета на ЕС или разходите на Германия за бившата ГДР).

"Отговорната финансова политика, която подкрепя както растежа, така и стабилността, не може да бъде измервана единствено с придържането към правилото за бюджетен дефицит под 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП)", посочва Шрьодер в статията си.

Предложените от Шрьодер промени ще направят значително по-трудно за ЕК да предприема дисциплинарни действия спрямо която и да е страна, нарушила изискванията на Пакта.

Европейската комисия заяви в понеделник, че споделя "много от гледните точки" на германския канцлер Герхард Шрьодер по реформата на Пакта за стабилност и растеж, премълчавайки за евентуални разногласия между Берлин и Брюксел, предаде Франс прес.

По много точки има съвпадение на позициите на томисията, посочи Амелия Торес, говорителка на еврокомисаря за икономиката и финансите Хоакин Алмуния.

Ние приемаме необходимостта да се придаде по-голямо значение на растежа в Пакта, че трябва да се обръща по-голямо внимание на средносрочните цели и да се отчита обстановката във всяка страна поотделно, когато става дума за спазване на бюджетната дисциплина, допълни Торес.

Говорителката на еврокомисаря за икономиката не посочи повече подробности с аргумента, че дискусиите са навлезли в критична фаза със срещата на министрите на финансите на ЕС в Брюксел, която започва в понеделник вечерта.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?