Шрьодер се поклони пред гроба на баща си в Румъния

Германският канцлер Герхард Шрьодер започна двудневната си визита в Румъния и България с посещение на гроба на баща си.

Шрьодер никога не е виждал баща си Фриц Шрьодер, който е служил в армията на Хитлер и е убит на 32 години в Румъния през1944 г.

Мястото на гроба за пръв път е било открито преди три години от сестрата на Герхард Шрьодер.

Шрьодер, който пожела да осъществи тази част от посещението си в Румъния при пълна дискретност, положи букет от бели рози на гроба в село Чяну Маре (Централна Румъния).

Поклонението е дълбоко емоционален момент за германския канцлер, който доскоро дори не е знаел къде е починал баща му, отбелязва ББС.

В четвъртък, когато там пристигна Шрьодер и антуражът му, районът беше отцепен. Канцлерът се срещна с местния православен свещеник и с католическия свещеник в близката църква.

Той бе посрещнат с кръгъл хляб и венец от бледоморави цветя, които са символ на скръбта, след което влезе в църквата заедно с румънския премиер Адриан Нъстасе.

Бащата на Шрьодер, който бил обикновен работник, е погребан заедно с още осем войници в православно гробище.

Гробът, разположен под черешово дърво, е покрит с черна мраморна плоча, на която са инкрустирани имената на деветте войници.

Фриц Шрьодер е бил взет в германската армия през 1940 г. и е убит като ефрейтор на 4 октомври 1944 г. заедно с другарите си, докато отстъпвали.

Много местни хора се събраха в селото, за да говорят за високопоставената визита. Някои подозират, че канцлерът ще поиска тленните останки на баща му да бъдат пренесени в Германия.

73-годишен местен селянин заяви пред АП:"Ние сме горди, че бащата на държавен глава е погребан тук. Щастливи сме и заради това, че асфалтираха пътя".

Отсечката от 18 км е асфалтирана през 2001 г., когато Шрьодер за пръв път планира да се поклони пред гроба на баща си. Визитата му обаче беше отменена заради терористичните атаки срещу САЩ на 11 септември същата година.

Румънският премиер Адриан Нъстасе поднови поканата към Шрьодер миналата година, когато по време на посещение в Берлин му връчи снимки на гроба на Фриц Шрьодер.

Започналата по необикновен начин визита на германския канцлер в Румъния продължи със среща с румънския премиер в Букурещ. Той ще бъде удостоен от президента Йон Илиеску с Ордена Звезда на Румъния -най-високото държавно отличие.

В петък от Букурещ Шрьодер ще замине за София - последният етап от обиколката му в Югоизточна Европа.

Още от Балкани