Шрьодер ще предложи "значително" намаление на иракския дълг

Германският канцлер Герхард Шрьодер каза, че ще предложи "значително" намаление на дълга на Ирак, когато се срещне с американския президент Джордж Буш при посещението си в САЩ.

Целта на визитата е да запълни пукнатините в двустранните отношения, предизвикани от войната в Ирак, предаде Ройтерс. В същото време обаче Шрьодер ще потвърди ясно, че не възнамерява да изпраща германски мироопазващи части в Ирак, допълва агенцията, цитирайки високопоставен германски служител в навечерието на първата визита на Шрьодер в Белия дом откакто войната в Ирак противопостави двете страни.

Миналата година САЩ, Германия и Франция предложиха да бъде намален иракският дълг, който според Международния валутен фонд възлиза на 120 милиарда долара.

От тази сума около 40 милиарда долара са задълженията на Багдад към 19-те страни от Парижкия клуб. Все още не е договорено с колко ще бъде намален дългът на Ирак към Германия, възлизащ на 2,4 милиарда долара без лихвите, които не са плащани от 1991 г., уточнява Ройтерс.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: