Шрьодер спасил Украйна от замръзване

Шрьодер спасил Украйна от замръзване

В разрешаването на руско-украинския газов спор взел участие бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. Това твърди в последния си брой немското списание “Шпигел”. Според изданието ексканцлерът убедил руския президент Владимир Путин и ръководителя на “Газпром” Алексей Милер да намалят претенциите си към Киев.

От офиса на Шрьодер не са пожелали да коментират тази информация. Обаче от Социалдемократическата партия, на която Шрьодер е член, многократно са се обръщали към бившия канцлер с молба да повлияе върху позицията на Кремъл в спора. В резултат на това при проведените няколко неофициални разговори Шрьодер убедил Путин да се съгласи на компромис с украинците, пише “Шпигел”.

Очаква се в скоро време бившият германски канцлер да заеме поста председател на съвета на директорите на компания North European Gas Pipeline Company (NEGPC). Това е съвместно предприятие на “Газпром” и германските дружества BASF и E.ON. В него руския газов гигант притежава 51%. То е създадено да управлява проекта за строежа на морската част на Северноевропейския газопровод, заобикалящ Украйна и Полша в преноса на руски газ за Западна Европа.

В петък “Газпром” и “Нафтогаз Украйна” разпространиха съвместно комюнике, в което се казва, че руско-украинският газов конфликт е приключен. Двете страни се договориха от 1 януари 2006 г. “Газпром” да доставя газ на смесената компания “Росукренерго” по 230 долара за хиляда кубометра. Доставките са смес от руски и много по-евтиния средноазиатски газ. От своя страна “Росукренерго” продава получената суровина на Украйна на руско-украинската граница по 95 долара за хиляда кубометра.

Споделяне

Още от Свят