Шрьодер защити поцелуйковщината с Путин

Шрьодер и Путин в гореща прегръдка преди тържеството за рождения ден на бившия германски канцлер в Санкт-Петербург.

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер се защити от нападките по повод прегръдката му с руския президент Владимир Путин на неотдавнашно празненство по случай рождения му ден и хвърли основната вина за украинската криза върху политиката за асоцииране на Европейския съюз, съобщиха световните агенции.

Шрьодер, който отдавна има близко приятелство с Путин, беше подложен на доста критики, след като в медиите бяха разпространени снимки, показващи как двамата сърдечно се
прегръщат на среща на 28 април в Санкт Петербург. Това стана в разгара на украинската криза, докато ЕС и САЩ предприемаха мерки за натиск спрямо Русия, а германски военни наблюдатели бяха държани в плен от проруски сили в Украйна.

"Руският президент не е персона нон грата", каза бившият германски канцлер в интервю за в. "Велт ам зонтаг" в отговор на въпрос дали е било подходящо да покани Путин на тържество по случай 70-ия си рожден ден. Той допълни, че дори не му е минало през ум да отменя приема в Юсуповския дворец в Санкт Петербург.

Шрьодер настоя, че срещата му с Путин е помогнала за освобождаването на задържаните в Източна Украйна европейски наблюдатели и призова Западът да спре да се съсредоточава върху санкции срещу Русия.

По негово мнение "санкциите и изолацията със сигурност няма да постигнат нищо". Вместо това той прикани ЕС и САЩ да водят диалог с Москва.

Според Шрьодер украинската криза се корени главно в подхода на ЕС.

"Основополагащата грешка беше в политиката за асоцииране на ЕС", каза той, цитиран от БТА.

По думите му "ЕС е пренебрегнал това, че Украйна е дълбоко разделена в културно отношение страна", в която населението в източните райони е ориентирано повече към Русия, а в западната част - към ЕС.

"Би могло да се говори за асоцииране, но едновременно с Русия! Изборът "или-или" - или асоцииране с ЕС, или митнически съюз с Русия - беше изначалната грешка", заяви Шрьодер.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят