Щабът на БНС се разпадна заради напускането на Грозданова

Щабът на БНС се разпадна заради напускането на Грозданова

Решението на Диляна Грознанова да напусне ССД и политиката предизвика трус в партията и тройната коалиция на Стефан Софиянски, Анастасия Мозер и Красимир Каракачанов почти два месеца преди изборите. Заедно с Грозданова, която беше председател на предизборния щаб на Български народен съюз (БНС) и вътрешнополитически секретар на Съюза на свободните демократи, най-вероятно ще си тръгне PR-ът на щаба Аня Дайнова. В четвъртък тя съобщи пред Радио Нова Европа, че ще обяви решението си по-късно, но като част от екипа на Грозданова смятала да я последва. Същото ще направи и социологът Юлий Павлов, брат на банкера Любомир Павлов, който пък е съпруг на Диляна Грозданова.

В сряда тя посочи като мотиви за внезапното си решение липсата на разбиране от страна на десните партии за обединение помежду им и за коалиционно управление с НДСВ. В четвъртък се оказа, че по-голямата част от съпартийците ѝ и коалиционните партньори не са били уведомени за решението. Според членове на ССД, основната причина Грозданова да се оттегли е, че не е успяла да се пребори за избираемо място в листите.

Направи впечатление също, че поне публично, никой не се опита да я разубеди и да я призове да преразгледа решението си за напускане.

В сряда Грозданова обясни пред Mediapool, че била номинирана, но отдавна е заявила, че не иска да влиза в никакви листи и била казала това преди много време, без да уточни подробности.

Спорове за листите

Членове на ССД обаче разкриха пред Mediapool, че историята е тъкмо обратната. Според тях лобито на Л. Павлов в партията се опитало да промени политическото решение, поддържано и от Софиянски, всички кандидат - депутати на ССД да се явят на предварителни избори, като било поискано това да не се отнася за лидера и секретарите на партията (Д. Грозданова, проф. Милан Миланов, Христо Христов). Въпреки че това изключение било прокарано, в списъците за предварителните избори, проведени през март, фигурирали имената и на Софиянски, и на тримата секретари. На тези избори Диляна Грозданова се явява в два столични района и се класира съответно на шесто и седмо място, с което автоматично отпада от номинациите за водачи на листи. Въпреки това обаче тя настоя да оглави листата във Варна, но местната организация категорично се противопостави, разказа член на ССД.

Тогава продължили пазарлъците Грозданова да се кандидатира втора след Софиянски в столицата, но тук се намесили освен членове на ССД, така и коалиционни партньори.

Заради конфликтите в партията, възникнали около листите, миналата седмица оставка е подал членът на УС на ССД д-р Кръстьо Кръстев.

Грозданова – жертва на Костов и Праматарски

Стефан Софиянски опроверга пред Дарик радио твърденията, че Грозданова е напуснала заради спор за листите. Запитан обсъждано ли е тя оглавява някои листи, кметът каза, че ставало дума за София или Варна. “Поради това, че тя трябваше да се занимава основно с щаба, последно беше в София. Ние имаме много добри отношения, в коалицията имаме много добри отношения, нямаме конфликти”, подчерта Софиянски.

И той, и други членове на коалиция БНС се опитаха да представят Грозданова като жертва на нападките от страна на лидера на Демократическата партия Александър Праматарски и на лидера на ДСБ Иван Костов заради обвързаността ѝ с политиката на НДСВ и Сакскобургготски.

“Примерно на последната среща по наше искане, с цел да търсим едно по-широко обединение, отново г-н Праматарски постави въпроса какво обединение, като Д. Грозданова е при вас”, посочи Софиянски пред Дарик радио.

Пред Би Ти Ви той се опита да омаловажи конфликта на ССД и респективно на Грозданова с лидера на БЗНС -НС Анастасия Мозер, която е един от най-яростните противници на Сакскобургготски, но се участва в една коалиция със ССД.

Според Софиянски нападките на Праматарски “натовариха много г-жа Грозданова, но всъщност ако погледнем, Диляна е човек, който само дава на политиката, един от много малкото, да не кажа единствените политици, които само дават на политиката без да взимат нищо от нея”.

Водещият на сутрешния блок на Би Ти Ви Николай Бареков даде и своя принос към суперлативите за Грозданова, като декларира, че тя е “изключително добър български журналист, на което аз съм се възхищавал и съм се опитвал винаги да следвам това, което тя прави”. От своя страна пък Софиянски припомни, че Грозданова била уволнена по политически причини от БНТ веднъж от Жан Виденов и втори път от Иван Костов.

“Опитват се да ми припишат много силни позиции”, коментира Александър Праматарски пред Радио Нова и Европа и веднага добави, че не се чувства виновен или отговорен за поведението на Грозданова. Запитан дали нейното махане отваря пътя за обединение на двете десни коалиции, Праматарски каза, че ако този ход е демонстрация на някаква жертва, самият Софиянски е този, който трябва да излезе от политиката.

Грозданова, избрана за депутат от листата на НДСВ през 2001 г., напусна парламентарната група през януари т.г., като предишните три години беше едновременно и депутат от НДСВ, и вътрешнополитически секретар на ССД. 

Мозер и Софиянски остават разделени за царя

Анастасия Мозер изрази съжаление от решението ѝ да напусне политиката, но добави, че то трябва да бъде зачетено, защото “явно е достатъчно категорично”.

“Една коалиция никога не трябва и не зависи от един човек и аз съм сигурна, че тя в качеството си на журналист ще продължи да работи в насоката, в която работеше досега, каза Мозер пред БНР.

Тя се изказа против сътрудничеството с НДСВ, защото “НДСВ излъга българския народ и продължава да го лъже и да го доограбва”.

“Затова нашата позиция и, така, становището на нашата коалиция става според мен по-ясно пред избирателите, за да не ни упрекват, че вие уж така, пък уж иначе”, обясни Мозер.

Нейният коалиционен партньор Стефан Софиянски обаче отново не пожела да се обяви против Сакскобургготски. Той оправда и политиката на НДСВ да раздава ключови постове на БСП и да ги допуска в управлението по следния начин: “НДСВ търси мястото си, на НДСВ му е много ясно, че само не може и има мостове и на ляво, и на дясно. Това е нормално в политическия живот за една центристка партия, още повече в либералния спектър”.

Софиянски предупреди, че “едно ляво управление може да доведе в тази конфигурация на БСП до втора 1997 година, 2007, през 10 години да повтаряме кризи”. Мисля че българският народ няма да го позволи, каза лидерът на ССД.

Споделяне

Още по темата

Още от България