Щабът на Григор Велев алармира за манипулации в полза на Първанов

Президентът Георги Първанов и вицепрезидентът Ангел Марин осъществяват “от месеци предизборна кампания като използват за това своите държавни функции, държавни коли, държавни финансови средства и служители в предизборните си щабове, които заемат или заемали преди дни държавни постове”. Това се казва в отворено писмо на предизборния щаб на кандидат-президентската двойка на “Целокупна България” Григор Велев – Йордан Мутафчиев.

Двойката на националистическото сдружение обвинява БНТ и БНР, че пренебрегват изявите на останали шест кандидат-президентски двойки за сметка на двойката Първанов – Марин. Това според “Целокупна България” е в разрез с разпоредбите на Закона за избора на президент и вицепрезидент.

Протестното писмо е изпратено до ЦИК, Конституционния съд и Народното събрание.

Обвинения, че Първанов е впрегнал държавната машина с цел спечелване на изборите, бяха отправени по-рано и от дясната кандидат-президентска двойка Неделчо Беронов – Юлиана Николова.

Според Григор Велев членове на ръководството на БСП развиват публични становища, които целят манипулирането на избирателите. Като пример в писмото се дават думи на члена на ВС на БСП Искра Баева, която казва, че “измамните изказвания на ръководители на Унгарската социалистическа партия, както и събитията в Унгария, не могат да се съпоставят с подобни изказвания в България”.

Тези становища имат за цел да отклонят “основателните протести в обществото срещу неизпълнените обещания на Първанов да бъде социален президент и неосъществяваните предизборни обещания на БСП за повишаване жизненото равнище на гражданите”, смятат в щаба на “Целокупна България”.

Оттам посочват още, че Георги Първанов отказва да участва в дебати с другите кандидати и с това пренебрегва традициите и нормите, утвърдени в страните с демократични системи на управление.

БНТ и БНР са упрекнати, че “най-редовно и обстойно се отразява предизборната кампания на Първанов и Марин и почти пренебрегват кампанията на останалите кандидати, отразявайки само техните платени материали.”

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?