Щабът опроверга посреднощ новина-фантом за радиация от пожара в Чернобил

Оперативното звено започна да разнообразява тематиката на среднощните си брифинги

Загасеният вече пожар в гората край Чернобил. Снимка: Архив

Националният оперативен щаб, начело с ген. Венцислав Мутафчийски, даде в понеделник в 23 ч. станалия вече традиционен среднощен брифинг.

Този път темата беше новина-фантом, която никой не е чувал и не е разпространена дори от жълтите медии и сайтовете за фалшиви новини – как североизточен вятър щял да довее в България радиация от пожар в Чернобил, който на всичкото отгоре е загасен.

Единственият въпрос на брифинга бе защо се опровергава новина, която никой не е чувал.

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов обясни, че е поискал от премиера Бойко Борисов разрешение за брифинга, тъй като получил много лични обаждания с въпроса дали пожарът в Чернобил ще довее радиация в България.

Пожарът край Чернобил е погасен преди 70 часа, радиационната обстановка в България е в нормата, увери главен комисар Николов.

"Прословутият пожар, избухнал на 4-и този месец, е обхванал неколкостотин декара гора. Повече от 70 часа имаме информация, че е погасен. Стойностите на радиационния гама-фон, измерен от Националната автоматизирана система за мониторинг и постовете за радиационно наблюдение и оповестяване са в нормалните за страната граници, а именно между 0.008 и 0.040 микросиверта за час", посочи Николов. Той уточни, че в страната има 29 станции за измерване.

Вероятно поради неочаквания тематичен профил на брифинга този път той продължи около 5 минути.

Споделяне

Още от България