Щабът отчете, че натискът над болниците и Спешна помощ отслабва

Щабът отчете, че натискът над болниците и Спешна помощ отслабва

Натискът над болниците и Спешна помощ намалява с разкриването на още места в повече лечебни заведения, фургони за прегледи и тестване и отварянето на поликлиниките за граждани със съмнение за коронавирус. Това отчетоха здравният министър и директорите на Спешна помощ и "Пирогов" на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък. Заради разширения достъп но гражданите до фургоните пред болниците и поликлиниките ще бъде закрит Координационният център в Инфекциозна болница, тъй като вече 80% от потока към болниците се самонасочва. Координацията вече ще става директно по радиостанция между спешните медици и спешните отделения на болниците.

Здравният министър Костадин Ангелов отчете, че се наблюдава трайна тенденция за повишаване на излекуваните, а натискът върху болниците и върху Спешната помощ вече не е толкова голям, след реорганизацията в системата. Той съобщи, че в момента заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 40%, а на интензивните – 23% на национално ниво. Най-натоварени са болниците в Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен. По-рано пред депутатите Ангелов каза, че при над 600 болни на 100 000 души ще се премине към обособяването на болници само за лечение на коронавирус и "чисти болници", които да поемат останалия поток пациенти. 

По-малко повиквания на Спешна помощ

"Има известно отслабване на натиска върху здравната система на болни или хора със съмнения за коронавирус. Действително го усещаме и ние в последните два-три дни. Докато в почивните дни и понеделник бяха над 500 повикванията през деня и над 350 през нощта, от 2 дни вече са по 420-430 през деня и по 280-300 през нощта", каза директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев.

По думите му се увеличава броят на повикванията за коронавирус, но намалява броят на хоспитализираните пациенти. Той даде пример, че през изминалата нощ от 210 повиквания за коронавирус, само 24 души са били настанени в болница, а за другите е преценено да останат да се лекуват вкъщи. Става въпрос за посещения при доказано болни с PCR тест, на домашно лечение, които смятат, че състоянието им усложнено или че е необходимо да бъдат приети в болница, но спешните медици са преценили, че не е нужно.

Закриват координационния център за линейките

Гелев съобщи, че координационният център в Инфекциозна болница е изиграл своята роля и местата в болниците вече се запълват не само през Спешна помощ, но и през изнесените фургони пред тях, затова е безсмислено линейките да минават през този център.

Координацията, както и по-рано ще става от централата на Спешна помощ на Сточна гара и освен това линейките ще комуникират през радиостанции със спешните отделения на болниицте.

Натискът върху болниците също отслабва

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов също отчете, че натискът върху болниците намалява с разкриването на легла в повече болници и това е преразпределило потока.

Той каза също, че отварянето на поликлиниките за пациенти със съмнение за коронавирус е облекчило малко работата на изнесените фургони пред лечебните заведения, пред които в края на миналата седмица се извиха опашки. Той каза, че реорганизацията с разкриването на допълнителни болнични легла в София продължава и постоянно се пускат нови отделения.

Преобразуването на едно отделение по ортопедия например в такова за лечение на коронавирус обаче отнема време, уточни Балтов. Той очаква до началото на следващата седмица в София вече да са разкрити обещаните над 3000 легла за средно тежки случаи и 400 легла за интензивно лечение.

Мангъров предлага по-лесно изписване от болница

За да се намали още натовареността на болниците новоназначеният дириктор на Covid-клиниката в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров предложи да се облекчат процедурите за изписване на пациенти от болниците.

"Би трябвало част от тези стриктни указания на Здравната каса за изписване да бъдат разхлабени, което би дало по-големи възможности за маневриране и по-голяма гъвкавост, което ще увеличи капацитета на всички здравни заведения", каза той.

Спор "за" и "против" либерализиране на карантината

"Не бива да се забравя, че когато за един човек се установи, че е положителен, ако той има симптоми, той е бил заразен за околните поне 3-4 дни, преди да се появят тези симптоми. Докато си направи теста, докато получи резултата от него минават още 1-2 дни. Всъщност един такъв човек, когато се постави под карантина, преди това той е бил 4-5 дни свободен. В този смисъл би трябвало да се погледне по-широко на тези карантинни мерки", смята още Мангъров.

Срещу либерализиране на карантинните мерки се обяви обаче директорът на "Пирогов", който даде пример, че именно при подобна хипотеза е станало масово заразяване на персонал в ръководената от него болница. Балтов разказа, че пациент с коронавирус и отрицателен тест е заразил между 18 и 25 души от персонала"Не споделям идеята да сме по-либерални и да не спазваме карантината. Когато премиерът Борисов каза: "Балтов да се карантинира", аз го изпълних. Да, не са приятни тези 14 дни карантиниране, но трябва да спазваме мерките, контрола и дисциплината", каза проф. Балтов.

Според властите здравната система се справя

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че средната заболеваемост у нас е достигнала 518 на 100 000 души и в момента всички области в страната са в червената зона. България е на 14-о място по заболеваемост в Европа и на 7-о по смъртност. Заемането на средни места в Европа по думите му показва, че системата като цяло се справя.

Той отчете също, че вече втора седмица у нас се правят по над 1000 теста на 100 000 души, което е гаранция, че статистиката у нас е меродавна. Според Кунчев единствената положителна тенденция за последната седмица е задържане на процента положителни проби, иначе заболевамеостта и смъртността продължават да растат.

Здравният министър коментира, че смъртността показва нивото на организация на дадена здравна система и възможността здравната ни система да се справи с епидемията. Ангелов посочи, че с по-висока смъртност от тази в България са Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватска, а с близка до нашата са Франция и Испания.

Заявили сме 3 от 6 ваксини, ще бъдат доброволни и безплатни

Здравният министър съобщи още, че страната ни е заявила 3 от 6 договорени от Европейската комисия ваксини срещу коронавирус.

"България е заявила интерес към три ваксини. Те са сред първите, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата, което гарантира тяхната безопасност и приложимост. Ваксинацията ще става доброволно. Ще има достатъчно ваксини за всички уязвими групи – за възрастните, за хората с хронични заболявания и тези на първа линия", допълни министърът.

Той каза, че ваксината ще е безплатна, но няма да влиза в имунизационния календар на България и ще е доброволна.

Засега антигенните тестове продължават да не са алтернатива на PCR-тестовете и данните от тях не влизат в официалната статистика. "Очакваме до 18 ноември да приключи изследването за надеждността на бързите антигенни тестове и становището дали могат да бъдат алтернатива на PCR теста", каза още Ангелов.

Нови 3945 заразени и 47 починали

За последното денонощие бяха регистрирани нови 3945 случая при направени 10 830 PCR теста. Положителните проби са 36.4% от всички изследвани.

В София отново има най-много новозаразени - 1116, следват областите Пловдив с 378 и Варна с 295 положителни проби.

В болници се лекуват 4478 болни, от тях 276 са в интензивни отделения. 

От началото на пандемията на Covid-19 у нас потвърдените случаи на заразяване вече са 87 311, от които активните са 58 699.

Общият брой на медицинския персонал с положителен тест за коронавирус е 3459. Активните случаи са 1802, от които 1672 са на домашно лечение. В интензивен сектор са 9 медици. 22-ма медицински специалисти са починали досега, от които 17 лекари. 

Споделяне

Още от Коронавирус