Щабът разпореди болниците да тестват всички пациенти с респираторни заболявания за Covid-19

Щабът разпореди болниците да тестват всички пациенти с респираторни заболявания за Covid-19

Председателят на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски призова в четвърттък лекарите от болницитe в страната да тестват за коронавирус всички пациенти, които са с респираторни заболявания, а не само тези с пневмонии. Досега у нас са тествани общо около 6000 души.

"Искам да призова всички колеги от страната - където има хора с респираторни заболявания, трябва задължително да се тестват, плюс контактните им лица, плюс медицинския персонал. Не просто по желание. Това е изпратено и като заповед от главния санитарен инспектор и тя трябва да се спазва. Имаме данни, че на някои места не се спазва и реагираме чрез органите на РЗИ", заяви Мутафчийски.

Щабът е препоръчал на експерти да се разработи стратегия кога могат да се изписват от болница  излекуваните от Covid-19 пациенти.

"Имаме седем-осем абсолютно здрави, но с вирус. Да изработим стратегия кога може да преценим, че те са стабилни и няма опасност за тяхното здраве и могат да бъдат вкъщи да си довършат лечението. И след това да се идентифицират като освободени от вируса, а не да се чака в клинична обстановка да се свърши това. Сега можем да си го позволим, сега нямаме натиск и толкова болни, но ще дойде време, когато не можем да си го позволим", заяви Мутафчийски. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?