Щабът сложи "точка" на темата с бързите тестове

"70% болни означава 500 хил. души на апаратна вентилация, толкова апарати няма в Европа"

Щабът сложи "точка" на темата с бързите тестове

Щабът срещу разпространението на коронавируса сложи точка на обсъждането "за" и "против" масов скрининг с бързите тестове, като за последен път обясни защо не препоръчва използването им. Освен това влезе в задочен спор с един от представителите на новия Медицински съвет, сформиран по искане на премиера, инфекционистът доц. Атанас Мангъров, който е основен критик на стратегиите на щаба. В сряда вечерта началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че повече този спор няма да бъде обсъждан и легитимиран, но преди това за поред път изложи аргументите си и беше подкрепен от главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Щабът е на мнение да не се правят излишни движения. Бързите тестове не могат да открият новозаболял болен. С този тест можем да направим епидемиологично проучване колко хора са преболедували. Защото, пак ви казвам, на 21-ия ден, след като е преминал пневмонията, треската, кашлицата и болният е в тежко състояние, чак тогава се позитивизира бързият тест. Той е бърз защото става бързо, а не защото бързо открива болният", каза Мутафчийски.
По думите му бързите тестове не са подходящи за откриване на болни в ранния етап на заболяването още преди да знаят.

"И заради това основното търсене на държавите в момента и надеждите са, че след 4-6 седмици ще бъде намерен такъв надежден, истински бърз тест. Докато не бъде намерен надежден тест, ние няма как да си променим мнението. Иначе е много лесно – 5 млн. теста по 24 лева – сметнете го вие колко пари струва без никакъв смисъл. Сега е ценна всяка стотинка, при това оставете парите, няма медицински смисъл. Това ще има смисъл чак в края на епидемията, когато започнем да търсим кой има и няма антитела. Сега е време за действие", заяви Мутафчийски.

Той беше подкрепен от главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев:

"В нито едно решение някой е забранявал, отменял каквато и да е работа на лаборатории – частни, държавни, с бързи тестове. И сега насърчаваме всеки който може да го прави. Както виждате, ползваме резултати от всички. Само че сероепидемиологичното проучване е една снимка на състоянието в момента. Снощи в 23 часа ми докладваха от Бургас за изследвани четири доказано болни с две положителни проби, но при бърз тест в частната лаборатория не са открити никакви антитела на двама от тях след една седмица. Би ли ми посочил някой в кой документ на CDC, Центъра за контрол на заболяванията в Стокхолм, СЗО, пише че трябва да правим масов скрининг?".

Кунчев каза, че в последното указание на ЕК е развито на пет етапа кой трябва да бъде изследван: на първо място хора със симптоми, на второ място техните контактни и на трето място хора с подобна клиника. "Точно това, което правим. Който иска да прави скрининг, първо да ми покаже къде са тези тестове, колко бързи теста има в вомента в България и как ще организира скрининг и да не обвинява нас, които в момента искаме 1 млн. теста от ЕК", заяви Кунчев.

"Повече по този въпрос няма да обсъждаме нищо, ние легализирахме спор, който го няма в света", закани се Мутафчийски.

Той атакува и стратегията, че 70% от населението трябва да преболедува Covid-19, за да се изгради колективен имунитет, която също се подкрепя от Мангъров.

"Включително наши колеги предлагаха по медиите, че трябва да преболедуват 70%. Но 70% смятали ли сте колко е от българското население? Над 5 млн. души. От тях 20% са в тежко състояние - 1.1 млн. - тежки състояня. От тях половината на апаратна вентилация – това са 500 хил. души. 500 хил. дихателни апарата няма в Европа. Разбирате ли смисълът на това, което правим? И колко е важно да популяризирате това, което правим, за да не умират хората по улиците. За да можем да им помогнем", каза Мутафчийски.

По думите му според математическите модеи се движим в правилната посока.

"Математическият модел допуска, че откриваме двама души от 11 заразени. И въпреки това анализът показва, включително след консултация в Атланта, Джорджия, че мерките ни ще дадат резултат", каза той. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?