Щайнмайер бе избран за президент на Германия

Щайнмайер приема поздравления след избора му за президент

Бившият външен министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер получи впечатляваща подкрепа на Федералното събрание в парламента и бе избран за 12-тия президент на страната, предадоха световните агенции в неделя.

Заседанието се състоя в историческата сграда на Райхстага в Берлин. Федералното събрание се състои от 1260 делегата, половината от които са депутати от Бундестага, а останалата част са избрани представителите от 16-те германски провинции.

61-годишният социалдемократ Щайнмайер беше избран с 931 гласа от присъствали на заседанието 1239 делегати. 14 гласа бяха сметнати за невалидни. От гласуване се въздържаха 103 делегати.

Кандидатурата на Щайнмайер беше подкрепена от правителствената коалиция на канцлерката Ангела Меркел, както и от свободните демократи и зелените, които не издигнаха свои кандидати.

Германският президент има ограничени правомощия, но е смятан за важен морален авторитет. Новия държавен глава ще заеме мястото на Йоахим Гаук, 77-годишния бивш пастор и продемократичен активист от Източна Германия, който не пожела да се кандидатира за втори мандат.

Останалите претенденти за поста бяха четирима. Опозиционната Лява партия номинира политолога Кристоф Бутервеге. От името на партията "Алтернатива за Германия" се състезаваше нейният зам-председател, 75-годишният Албрехт Глазер, който е за пряко избиране на президент и за разширяване на правомощията на институцията. Другите двама кандидати бяха 54-годишният юрист Александер Холд от политическото обединение в Бавария "Свободни избиратели" и 78-годишният Енгелберт Зонеборн, чиято кандидатура беше издигната от неговия син - известния в Германия сатирик Мартин Зонеборн, подкрепен и от Пиратската партия.

Споделяне

Още от Свят