Щайнмайер: Решението в Украйна е ключово за сигурността в Централна и Източна Европа

Щайнмайер: Решението в Украйна е ключово за сигурността в Централна и Източна Европа

Приносът на Германия за укрепването на сигурността по източния фланг на НАТО ще се състои в помощта ѝ за преодоляване на кризата в Украйна. Това заяви днес във Варшава германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс.

"Не става дума само за спазване на примирието, а да се работи за решение. Това е най-големият принос в тази част на света", каза Щайнмайер на съвместна пресконференция с полския си колега Витолд Вашчиковски относно участието на Германия в мирния процес в Украйна.

Полша настоява за постоянно присъствие на сили на НАТО на полска територия поради опасения за сигурността си след руската анексия на украинската област Крим през 2014 г., припомня Ройтерс.

Варшава и Берлин все повече сближават позициите си по въпросите за сигурността на източния фланг на НАТО, каза на пресконференцията Вашчиковски след преговорите с германския си колега.

По думите на полския пръв дипломат състоянието на сигурността постоянно се променя и полската позиция относно сигурността по източния фланг на алианса се модифицира. Вашчиковски припомни, че на срещата на върха в Уелс се е наложило схващането, че на заплахите от изток може да се противодейства с натовските сили за бързо реагиране. "Сега тази позиция еволюира в посока гарантиране на нашата сигурност чрез присъствието на съюзнически войски", каза Вашчиковски. Той изрази надежда, че след преговори с партньорите ще може на срещата на върха на НАТО във Варшава да бъдат изяснени всички подробности и полският "статут на сигурност ще се изравни с другите членки на НАТО".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа